Lille butik spænder ben for tøjgigant

En lædervareforretning i Roskilde har tvunget en af verdens største tøjkæder i knæ. De slås om navnet Zara - og den lille ser ud til at vinde.

En af verdens største tøjbutikskæder, Zara i Spanien, er forud for en butiksåbning på Strøget havnet i en navnestrid med en lædervareforretning i Roskilde.

Zara, der sælger lædervarer på Stændertorvet i domkirkebyen, vil nemlig helst have sit navn for sig selv.

Den spanske tøjkoncern, der konstant ekspanderer med forretninger over hele verden, har ellers ved forhandlinger forsøgt at få lov til at bruge navnet. Hidtil forgæves.

Derfor er det ifølge avisens oplysninger inde i spaniernes overvejelser at nøjes med at benytte de to første bogstaver - Z og A - som blikfang for den kommende forretning på Strøget.

Et navnevalg, der umiddelbart understreges af, at spanierne har oprettet et aktieselskab i Danmark under navnet Za Denmark A/S.

Men hverken Za Denmarks danske advokat, Jørn Qviste, eller Zaras kommunikationsafdeling i La Coruna i Spanien vil af- eller bekræfte, at Za bliver navnet på den kommende butik.

»Navnet på det aktieselskab, der er stiftet, er én ting, mens navnet på butikken er noget andet - og det er ikke afgjort,« lyder det i en meddelelse fra Zaras kommunikationsafdeling.

Overtager butik efter C&A

Det ligger fast, at Zara åbner en flere etager stor butik i den ejendom på Vimmelskaftet, hvor en anden stor international tøjkæde, C&A, holdt til indtil årsskiftet. Forretningen har stået tom siden januar.

Den præcise dato for åbningen af den mere end 3000 kvadratmeter store forretning er ifølge Zaras kommunikationsafdeling ikke fastlagt.

Ifølge avisens oplysninger åbner forretningen tidligst til efteråret med sin efterårs- og vinterkollektion. Men på grund af en omfattende ombygning kan åbningen ende med at blive omkring årsskiftet.

Foruden forretningen på Strøget har Zara planer om yderligere butikker i Danmark. Der er kig på blandt andet Fisketorvet og det planlagte butikscenter i Ørestad.

»Men i første omgang åbner vi én forretning og ser, hvordan det går,« lyder det fra Zara i Spanien.

Inditex, der er moderselskab for Zara og yderligere fire butikskæder med en samlet omsætning på omkring 15 mia. kr., har siden begyndelsen af 1970'erne åbnet 924 forretninger i 31 forskellige lande.

Foruden Danmark er der i år planer om at åbne forretninger i Luxembourg, Holland og Østrig.

Det er den forløbne uge ikke lykkedes at få en kommentar fra Per Flensborg, som er indehaver af Zara i Roskilde. peter.schollert@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen