Udlandet overvåger fodboldtalenter

Europæiske storklubber har et godt øje til den danske talentudvikling af fodboldspillere.

De benytter sig i stigende omfang af spilleragenter og talentspejdere til at holde øje med ynglinge- og drengespillere.

Kampen om at finde de bedste danske fodboldtalenter i 15-16 års alderen er blevet skærpet.

Udenlandske storhold og de største danske klubber arbejder i stigende omfang med talentspejdere og spilleragenter, der overværer ynglinge og drengekampe over hele landet.

»Som ynglingetræner kan jeg næsten ikke være nogen steder, uden der er en agent til stede. Der er sket en markant stigning i antallet af mellemhandlere og talentspejdere fra andre klubber,« siger Tonny Nielsen, der er ynglingetræner i AB.

Nogenlunde enslydende meldinger lyder fra andre ynglingetrænere i hovedstadsområdet.

Jagten på de unge talenter er taget til i styrke.

For klubberne er der millioner at spare, hvis de kan lave kontrakter med spillerne i 16-årsalderen frem for at købe dem, når de har rundet de 20 år.

John Sten Olsen, der er fast tilknyttet Ajax Amsterdam som talentspejder i Norden, har mærket, at der er kommet flere spiller-agenter langs sidelinjen til drenge og ynglingekampe i Danmark. Han har arbejdet for den hollandske storklub i mere end tre år, og han har et vidt forgrenet kontaktnet i den danske fodboldverden.

Penge at tjene

»Jeg tror ikke, du kan stoppe udviklingen. Brøndby og FCK henter jo også spillerne i de mindre klubber. Sådan er det også for de europæiske tophold. De leder jo også efter kreative unge spillere. Hvis en spiller bliver solgt for 50-60 millioner, så er der jo mange penge at tjene for klubberne ved at finde de unge talenter og selv uddanne dem,« siger John Steen Olsen.

Han fortæller, at Ajax alene i Norden har 10 til 15 personer tilknyttet klubben, som kommer med tip om talentfulde spillere. For mange unge fodboldtalenter er drømmen om at komme til udlandet måske det største eventyr af dem alle, og flere og flere får i disse år lejlighed til at snuse til drømmen.

I hvert fald for en kortere periode.

»Jeg har sendt otte spillere afsted til prøvetræning i Ajax. Man kan være heldig, at der pludselig kommer to til tre gode spillere, og så kan der gå et par år, før de næste dukker op. Men selvfølgelig skal jeg finde nogen. De betaler mig jo ikke for mine blå øjnes skyld,« fortæller John Steen Olsen, der også var involveret i Jesper Grønkjærs skifte til Ajax.

Alene i Farum har tre af de fire spillere, som er udtaget til U/16 landsholdet, været til prøvetræning i udenlandske klubber som Udinese og Charlton.

Prøvetræning i Frankrig

16-årige Kevin Stuhr Ellegaard er målmand på Farums 1. ynglingehold, og udover opholdet i Charlton har han også haft en enkelt prøvetræning i franske Bordeaux.

Men det var ikke lige drømmen for det unge talent.

»Jeg trænede sammen med Bordeaux's reservehold, og de skulle lige se mig an. Under skudtræningen sparkede de virkelig igennem, og det var altså noget hårdere end det, jeg er vant til,« fortæller Kevin Stuhr Ellegaad, der hellere vil prøve kræfter med engelsk fodbold.

15-årig til United

Ifølge landstræneren for U/16 landsholdet, Hans Brun Larsen, er der intet unormalt i. at spillere rejser til udenlandske klubber for at træne med. Senest har den 15-årige OBer Mads Timm været sat i forbindelse med Manchester United, og i Brøndby spiller den 16-årige Michael Krohn-Dehli, som Ajax er interesseret i.

»Der er mange flere end Mads Timm, der har fået tilbud om at komme på besøg hos store udenlandske klubber,« siger Hans Brun Larsen. Han bliver ind imellem kontaktet af udenlandske klubber, som gerne vil vide noget om de unge danske spillere.

»Jeg kan blot give dem faktuelle oplysninger, og om hvornår de forskellige spillere skal i kamp,« siger Hans Brun Larsen, der ikke har lagt mærke, at interessen fra udlandet for de unge talenter skulle være steget markant.

Ugentlige henvendelser

I Superligaklubben Lyngby har man derimod lagt mærke til, at der er kommet større fokus på spillerne i 15-16 års alderen.

Erik Larsen, der arbejder med at finde egnede talenter til Lyngby, er godt klar over, at det drejer sig om at finde de bedste spillere hurtigst muligt.

»Jo tidligere du får fat i talenterne, jo billigere er det, og jo større chance har du også for at præge dem. Hvis spillerne bliver for gamle, bliver konkurrencen for at få fat i dem hårdere,« siger Erik Larsen.

Han fortæller, at Lyngby ugenligt får henvendelser fra kontakter i fodboldverdenen, der vil give et tip om en talentfuld spiller.

Det er ofte folk, der har haft en tilknytning til klubben, og som gerne vil hjælpe med at finde kommende Superligaspillere.

»Det er fodboldentusiaster, som henvender sig, når de ser en god spiller. I øjeblikket har vi et ry for at sende mange unge spillere på banen, og det giver en masse henvendelser,« siger han

jpk.fodbold@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen