Når der går ren dværgged i den

Påske i zoo er dyreungernes tid. Og med lidt tålmodighed og lidt held er der både udsigt til brune bjørneunger og kængurubørn. De små dværggeder er dog mest tilgængelige.

»Er der noget mere nuttet end dem her!«

Den otte-årige drengs stemme er oppe i falset, mens han forgæves forsøger at klemme benene sammen om det gedekid, der har fået mere end nok af børn og kærlige hænder og derfor springer for livet.

I de afrikanske dværggeders indhegning i Børnezoo kæmper børn og geder om pladsen. Og når de små, nuttede kid vover pelsen et par minutter og løber en kåd omgang i indhegningen, stimler børnene sammen og jagter dem rundt på pladsen, indtil de små igen kryber i sikkerhed på den anden side af hegnet. Henne i hjørnet har Katrine på otte år dog fået lokket et kid på skødet, og med blide bevægelser stryger hun det på ryggen, til det nærmest spinder af tilfredshed. Katrine fra Gesten Skole ved Kolding er sammen med mormor i zoo.

Traditionen tro er påsken børnenes tid i zoo. Ikke mindst dyrebørnenes. I år har de brune bjørne fået trillinger. De tre små, uldne klumper kom til verden i februar, men har først fået lov til at komme udendørs for få dage siden. Om det er den skræmmende, nye verden, som får de små pus til at blive i den trygge hule, vides ikke. Men fotografen og andre må gå med uforurettet sag.

Tålmod kræves også ved kænguru-indhegningen, hvor de brune pungdyr står stille som saltstøtter og kigger lige ud på publikum. Nogen af dem - hvem vides ikke - har en unge i lommen. Så kan man ellers stå der og stirre, til øjenene er fulde af vand.

Pludselig dukker et lille, nysgerrigt hoved frem fra pungen. Den lille kigger sig omkring, og fotografen knipser fornøjet. Men det bryder kængurumor sig ikke om. Blidt puffer hun den lille tilbage i trygheden og trommer på maven som for at sige, »Nu holder du dig inde indtil videre«.

Klokken 13.30 stimler folk sammen omkring elefantgården. Nu skal der trænes, og for engang skyld er det ikke den fire-årige elefant Santosh, der er i centrum. Faktisk bliver han lukket ude af løbegården, når der er elefanttræning på programmet. Den lille fyr er nemlig så jaloux, at han ikke kan lade være med at drille de voksne. I baviangrotten er den kommende generation også sikret. Da vi ankommer, er der frikvarter i børnehaven, og alle de stolte abemødre er på løbetur med ungerne på ryggen. Som en anden cowboy svinger de små sig i sadlen, og klamrer sig fast, mens det går rundt i manegen. Kan de komme af sted med det, hiver de gerne én af de andre unger i halen, når de stryger forbi. Et par regndråber pletter den støvede løbegård, og som på kommando tømmes grotten atter for bavianmødre og unger. Frikvarteret er forbi. edith.rasmussen@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen