Gratis brød til folket

Både tre-årige Mathilde og den 87-årige pensionist fra Amager stillede sig i kø, da der blev serveret boller, bacon, tykke skiver ost og økologisk mølk på Rådhuspladsen.

Omkring 1400 personer benyttede søndag morgen lejligheden til at få gratis morgenmad på Rådhuspladsen.

Selv om det lange morgenbord først blev tilgængeligt, da rådhusklokkerne slog otte, var de første morgensultne klar til køkultur allerede en halv times tid forinden. Med god grund. For de næste to timer var der kø til det lange bord på tværs af pladsen, dækket med økologisk mælk, rugbrød, boller, oste, pølser, bacon og spejlæg, mens der for bordenden blev serveret kaffe og te.

Første stop Rådhuspladsen

For både den tre-årige Mathilde og den 87-årige kvindelige pensionist fra Amager, der godt ville beholde sit navn for sig selv, var morgenbordet begyndelsen på en lang dag gennem de forskellige arrangementer i anledning af dronning Margrethes 60 års fødselsdag.

»Mathilde har lige lavet teater om prinser og prinsesser, og så var det oplagt at bruge søndagen på at se, hvad der foregår i byen, når dronningen fylder rundt,« fortalte Mathildes mor, Tina, mens datteren vendte ryggen til de stegte pølser og brødet for i stedet at gå på oplevelse på Rådhuspladsen.

For den 87-årige pensionist var dagen begyndt med en vurdering af, hvilken buslinje hun skulle benytte for at komme ind til byen og festlighederne.

Men da der viste sig en mulighed for et gratis stykke rugbrød med en tyk skive ost og en kop kaffe, måtte første stop blive Rådhuspladsen.

»Bagefter går jeg i Magasin, og så skal jeg selvfølgelig se dronningen vinke fra balkonen og køre i karet på Strøget. Jeg skal have det hele med, for det bliver jo nok noget af det sidste, som jeg oplever i mit liv. Og så er dronningen jo en vidunderlig kvinde,« konstaterede hun.

20-30 minutter måtte folk vente i køen, før de kunne få den gratis morgenmad, som Dansk Familielandbrug var ansvarlig for i samarbejde med Beredskab Storkøbenhavn og hotel- og restaurationsskolen.

Generelt var folk indstillet på køkultur, men enkelte havde dog ikke tålmodighed til at vente.

Det gjaldt fyren med hvidfarvet hår og et par orangefarvede solbriller, der kun kunne skjule, at der var tale om en ordentlig brandert på to ben, så længe han ikke sagde noget.

Men da han lidt nede ad Strøget med snøvlende stemme og på usikre ben gav udtryk for, at han havde akut behov for en shawarma, blev det åbenbart, at de forgangne timer var blevet brugt på andet end økologisk mælk og rugbrød.

Det tjener landmanden

For formanden for Dansk Familielandbrug, Peder Thomsen, var der ingen slinger i valsen.

Når han ikke serverede kaffe, glædede han sig på klingende holstebrosk over interessen for morgenbordet, men undlod som formand for landbruget heller ikke at tale sine medlemmers sag.

Folk i køen fik således udleveret et lille stykke papir med et regnestykke, som skulle illustrere, at der er stor forskel på, hvad butikkerne indkræver hos kunderne, og hvad landmændene får for deres produkter: En kvart liter mælk giver landmanden 45 øre, en skive rugbrød får landmanden tre øre for, mens tre skiver bacon giver 36 øre.

peter.schollert@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen