Bryggen bygges

Der er steder i byen, man aldrig kommer, fordi der ikke er nogen grund til det. Som f.eks. Kalvebod Brygge.

Der bor ingen mennesker på Kalvebod Brygge, der ligger ingen eksotiske forretninger, mondæne restauranter, hyggelige værtshuse, supermarkeder eller gæstfri damer. Her er kun konsortier, hoteller under opførelse, advokatfirmaer og holdingselskaber. De fleste steder er der slet ingenting endnu. Med mindre man er ansat på Det Fri Aktuelt eller er arbejdsløs ingeniør med ærinde i A-kassen, er der ikke noget at gøre på bryggen.

Man suser forbi. I bil, et opmuntrende skilt midt på strækningen fortæller bilisterne, at nu må de sætte farten op til halvfjerds. Det gør de så. I flere spor og i brede biler. Lastvognene dominerer billedet, de bumler og drøner og lægger grundlarmen, der sammen med blæsten forhindrer menneskelig samtale, hvis der havde været nogen at tale med.

Havnefronten er spærret næsten helt af. Brede mænd i blå, støvede arbejdssæt bærer rundt på betonbjælker og kører i gaffeltrucks. Via advarselsskilte meddeler de, at hunden er løs, og at ingen har adgang på den arbejd-somme side af stakittet uden hoved- og fodværn. Kun når man går helt tæt på, kan man skimte vandet og den attraktive udsigt gennem byggelarmen, kablerne og maskinerne.

Fodgængere henvises til modsatte fortov. Eurovagt passer på, her lugter af diesel og ubestemmeligt af kloak. Pladsen tillader lastbiler på op til 26 tons, til fods er man på størrelse med en tissemyre.

Kun enkelte kontorbygninger står færdige, resten er kun skeletter, og man må nøjes med at tro på skiltene. Det grå beton skal være Hotel Marriot, ved siden af åbner Nykredits nye domicil. Advokatbistand fra Kromann, Reumert med flere, entreprenør er Højgaard & Schultz. På den anden side fortæller gigantiske reklamer fra Billboards Danmark, at Kansas-arbejdstøj har styrken, og at Tjæreborg rejser til Irland, hvor man kan få skummende irsk fadøl. Hæse udstødninger fra de grå fabriksbygninger får de rustne tremmer til at klapre træt, og i vejkanten er skidtet blæst sammen. Knækkede masonitplader, stumper af rockwool, madpapir med rødbederester, colabægre, forfløjne træstykker, twist og plastic.

På hjørnet af Puggardsgade står kvarterets eneste bænk, men der sidder ingen. På en åben plads inde bagved står politimotorcykler på rad og række, og nervøse elever og lærere vandrer hvileløst og cigaretrygende rundt, mens de venter på den motorsagkyndige og hans dom. Fra bænken skimtes politigårdens vartegn, skulpturen man stikker sig på.

Der er underligt forblæst og livløst på Bryggen, det er som at gå på randen af det hele, byen ender foreløbig her, og på den anden bred står gule busser på linje, endeligt parkeret, pustende ud ved vejs ende.

Kalvebod Brygge er under opførelse.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen