Ørestad får kunst i millionklasse

Tre store kunstværker til et samlet beløb på 21 mio. kr. i Ørestad på Amager skal markere fremtids- byens udstrækning. De tre kunstnere vælges inden for den nærmeste fremtid.

Det er nu sikkert, at der opføres tre store skulpturer i Ørestad på Amager. Den samlede pris for de tre kunstværker, der går under arbejdstitlen "De tre tårne", bliver på 21 mio. kr.

Ørestadsselskabet lægger fem mio. kr. til kunstværkerne, Statens Kunstfond kommer med 10,5 mio. kr., mens År 2000 Fonden bidrager med 3,5 mio. kr.

De resterende godt 2 mio. kr. forventes skaffet i forbindelse med opførelsen af offentlige byggerier som for eksempel universitetsbyggeriet og IT-højskolen i Ørestad.

Her vil bygherrerne være forpligtet til at afsætte om- kring en procent af byggesummen til kunstnerisk udsmykning

Den præcise placering for værkerne ligger endnu ikke fast, men målet er, at de placeres langs med Ørestads Boulevard og Metroen, der løber fem kilometer fra nord til syd.

Derfor vil et af værkerne sandsynligvis blive placeret syd for Ørestads sidste Metrostation - Vestamager Metrostation - mens en central placering kunne blive ved Vejlands Allé. Nordligst vil værket komme til at ligge et sted i universitetskvarteret.

»Med disse placeringer vil vi kunne symbolisere Ørestads udstrækning og udbygning. Det er herfra og hertil,« siger Lars Nielsen, byplanchef i Ørestadsselskabet.

Synlig kunst

Det er primært Statens Kunstfond, der afgør hvilke kunstnere, der skal stå for de tre kunstværker.

»Når kunstnerne er udvalgt, formentlig inden for de næste tre måneder, vil vi samarbejde med dem og diskutere værkerne og deres præcise placering. Og det er vigtigt med denne dialog, fordi disse kunstværker i høj grad bliver pejlemærker for byens udvikling. Helt banalt skal værkerne være synlige,« siger Lars Nielsen.

Han forventer, at kunstnerne er i gang med værkerne i slutningen af året.

»Det er meget vigtigt for os, at processen kommer hurtigt i gang. Hvornår værkerne står færdige, vil afhænge af størrelsen og de materialer, som kunstnerne ønsker at bruge. Her har vi som udgangspunkt ingen preferencer,« siger byplanchefen. peter.schollert@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen