HS-skråplanet

MANGEL PÅ sygeplejersker på Bispebjerg Hospital har skabt kaotiske og skandaløse tilstande. Ældre patienter med akut hofte- og benbrud prioriteres så lavt, at de må vente meget længe på operation - fra tolv timer til to døgn, fremgår det.

En ansat oplyser til JP København, at det har været rigtig slemt med lange ventetider på knoglebrud og lidelser, der ikke er så livstruende, og det er svært at se ældre mennesker, der har brækket hoften, blive mere og mere syge, fordi de ikke kan blive opereret.

Det foregår endda med køligt overlæg. Ifølge hospitalsdirektør Søren Rohde kunne den ubehagelige situation afhjælpes med såkaldt "ekstern vikarhjælp". Men det vil være et skråplan at tage højere lønnede vikarer ind, som ikke kender afdelingen, når man har eget vikarkorps, fastslår han.

Det er utrolig stærke sager at udsætte ældre mennesker for i dagens velfærdsdanmark. På direktørens bud vælger man at lade fru Jensen og hr. Larsen døje med knoglebrud, som time for time bliver mere livstruende, fordi ældre netop er særlig udsat med hensyn til faren for følgesygdomme.

Ifølge ledende overlæge Benn Duus har situationen generet de patienter, som rammes, og operationer er udsat længere, end det var hensigtsmæssigt - dvs. længere tid end mellem de 24 og 36 timer, som lægerne foretrækker. Alligevel konkluderer han, at der ikke er sket noget uforsvarligt!

Man forstår, at ordene skal vælges omhyggeligt i denne situation. Men hvad skal man så kalde den tilstand, der ligger mellem uhensigtsmæssigt og uforsvarligt. Delvis uforsvarligt?

Problemerne på Bispebjerg har stået på en måneds tid, og det oplyses, at man i mandags har "genåbnet" de intensivsenge, som har fået problemerne til at køre i ring.

Det er naturligvis bedre end ingenting. Men hvem vil herefter ikke frygte at blive indlagt på en afdeling, som er stærkt presset på grund af underbemanding. Især må ældre føle sig stærkt foruroliget ved udsigterne, når de på forhånd nedprioriteres og ikke mere regnes som akutpatienter, selv om de er livstruende ramt.

Er andre af HS-hospitalerne tilsvarende pressede, siden akutpatienterne ikke behandles der? Eller kalkulerer man koldt og nøgternt med, at ældre må komme i anden række, selv om det er delvist uforsvarligt?

Der tegner sig uhyggelige fremtidsperspektiver, hvis økonomien på denne måde sættes over behovene for akut behandling. Hermed er patienterne ufrivilligt på skråplanet, mens ansatte magtesløse må se til.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen