Vandets dag

Valby Vandværk åbnede i går et udendørs vandværksted for folkeskolens mindste klasser. Formålet er at give børn en god oplevelse med vand for at øge deres bevidsthed om at passe på det.

»Nu kommer vandet,« skreg Svend fra 4.u på Strandvejsskolen begejstret, da vandfaldet begyndte at øse vand. Og han ventede, og han ventede.

»Oouu« endelig kom det hen, hvor han, Mathias, Martin og Isatou stod klar til at pumpe det op gennem en sluse.

Først skulle vandet fylde et lille bassin, så sneglede det sig dovent ned gennem den snoede stenbæk med en stille rislen. Endelig nåede det frem til slusen, sejlede videre til archimedesskruen og endte i en fiskedam uden fisk (de kommer senere) med recirkulationspumpe.

Slusens pumpesystem trættede hurtigt drengene. Det gik for langsomt. Mathias og Svend fik fat i et par gule spande, som de fyldte med vand fra bækken og tømte i slusen.

Omsider lykkedes det. Et plastikskib sejlede afsted og kom hurtigt op i fart, så drengene stormede efter. Svend fangede skibet ved en bro, men satte det i vandet igen.

»Neej,« råbte de andre.

Så satte han igen efter og nåede lige akkurat at stoppe det før dammen, fordi han hurtigt skrævede hen over bækken med den ene støvle halvvejs nede i vandet.

»Første våde sok,« klukkede Gert Fischer, som er direktør for Københavns Vand.

International vanddag

Dagen i går var omhyggelig udvalgt til indvielsen af vandværkstedets udendørsdel på det gamle Valby Vandværk på Roskildevej, det var nemlig FN's internationale vanddag.

Vandværkstedet åbnede indendørs i 1997 og modtager gratis især yngre skoleklasser året rundt.

Udendørsdelen retter sig mod børnehaveklasse til børn i 3. klasse og har åbent fra april til og med oktober.

Friluftsrådet er hovedsponsor med tipsmidler, og vandværkstedet er stablet på benene i et samarbejde mellem Københavns Vand, miljø- og forsyningsforvaltningen samt uddannelses- og ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune.

Og det var da også miljøborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) og uddannelses- og ungdomsborgmester Per Bregengaard (El), der trykkede vandfaldet i gang.

Godt legetøj

Vandværkstedets daglige leder Jesper Steenberg fortæller, hvorfor børn skal opleve det magiske vand.

»Vand er det bedste legetøj. Det har kraft og styrke. Danmark er meget præget af istid og vandets erosion. Vand er med i de fleste eventyr, og når vi med vandværkstedet giver børn en oplevelse af, at vand er vidunderligt, tror vi også, at børn vil passe godt på det,« siger han.

Vandværkstedet er gennemstrømmet af to temaer: energiudnyttelse og hvordan vand former naturen.

Et møllehjul med håndpumpe skal i fremtiden producere el, en sluse med manuel håndpumpe bruges til legetøjsskibe, og en archimedesskrue, der består af en tyk vandslange, der skruer sig op ad et skråt rør, og drejes manuelt, så vandet kommer op i en beholder længere oppe.

Tre piger drejede alt, hvad de kunne på et rat sat uden på archimedesskruen, mens de pustede og stønnede.

Ingen tvivl om, at de forstår, hvor meget energi, der bruges på at pumpe vand.

Havfrue og ælling

Ved siden af archimedesskruen står en træskulptur af tre trærammer oven på hinanden med udskæringer og fantastiske eventyrbilleder malet i kraftige farver. Et imponerende værk, som er lavet af en skoleklasse.

I nærheden af slusen står en halv meter høj skulptur af en snemand, som Svend, Mathias, Martin og Isatou har lavet. Tættere på vandfaldet slanger en dejlig havfrue sig med langt rødt hår. Hende har 4.u også lavet, ligesom den grimme ælling nede ved søen, som slet ikke er så grim endda.

Næsten oppe ved vandfaldet står en pyramide med billeder af glas- og keramikstumper. "Liv", som skulpturen hedder, er lavet af 1. og 3. klasse fra Taleklasserækken på Nyboder Skole.

Den ene side har et brunt bjerg med tre lange istapper ned mod en blå flod i bunden. Floden løber ud i havet, så næste side er hav og strand med muslingeskaller. Når man kigger ud over havet, ser man himlen, derfor hav, himmel og sol på den side. Når havet fordamper, dannes der istapper, og så er livets kredsløb sluttet. ally.larsen@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen