Første kontraktspiller i Skjold-Birkerød

Det er mere af nød end af lyst, at fodboldklubben IF Skjold Birkerød vil skrive kontrakter med sine førsteholdsspillere. Første kontrakt med en tidligere udlandsprofessionel er underskrevet.

Et håndslag om et samarbejde mellem en spiller og en klub er ikke længere nok i Birkerød.

Nye tider med semiprofessionelle tilstande er kommet til klubben, der aldrig tidligere har udbetalt løn til spillerne.

Det er sket, selv om formanden egentlig ikke er så meget for kombinationen af penge, 2. division og klubånd.

»Jeg ville hellere være med til at sige, at et ord er et ord. Men i dag vil spillerne gerne have aftalen på papir. Hvis naboklubberne betaler 1000 kroner i løn, så kan de jo tage vores spillere, hvis ikke vi har lavet kontrakter,« siger formanden for IF Skjold Birkerød, Ove Mortensen.

Han ønsker ikke at oplyse, hvor mange penge førsteholdsspillerne bliver tilbudt.

»Det er sgu ikke professionelle spillere. Det er amatører, som får et stykke papir for skattevæsnets skyld,« siger Ove Mortensen.

Den første spiller, som Birkerød har skrevet kontrakt med, er den 22-årige Thomas Rasmussen, der kommer fra en kummerlig professionel tilværelse i den belgiske klub St.-Truiden.

Det så ellers lovende ud, da han i sommeren 1996 som nyoprykket yngling fra KB underskrev en kontrakt med klubben i Belgien.

Men et trænerskift og en række nye spillere skubbede hurtigt Thomas Rasmussen ud på bænken - og senere helt ud af truppen. I begyndelsen af 2000 opgav han det belgiske eventyr og vendte hjem til Danmark og til sin gamle træner, der nu har ansvaret for 2. divisionsklubben i Birkerød.

Masser af mål

»Vi har skrevet den første kontrakt med Thomas Rasmussen, og det er kun et spørgsmål om tid, hvornår vi laver kontrakter med resten af holdet,« siger Tom Nielsen, der er træner for Birkerøds førstehold, der ligger på en 3. plads i 2. division.

Han har øget træningsmængden i klubben, og han synes, at det er rimeligt, at klubben nu laver kontrakter med spillerne. Tom Nielsen er meget tilfreds med, at Thomas Rasmussen er kommet til klubben i vinterpausen. I åbningskampen mod HIK scorede han to gange og lagde op til et tredje mål i kampen, som Birkerød vandt med 3-2.

Selv om Birkerøds første kontrakt indtil nu har været en sportslig succes, så er formand Ove Mortensen bekymret. Den udvikling, som foregår i disse år, huer ham ikke. Efter hans mening går flere og flere spillere i 1. og 2. divisionsklubberne mere op i, hvor mange penge de kan hive ud af klubkassen i stedet for at tænke på, hvordan de kan gøre klubben bedre.

»Det vigtigste er, at man har klubånd. Spillerne skal have lyst til at spille i Birkerød. De spillere, som ringer for at høre, hvor meget vi betaler, gider jeg ikke høre på,« siger Ove Mortensen.

Løn på 15.000

I seneste fem år har divisionsklubberne fået flere og flere spillere på kontrakt, og der er kun seks klubber tilbage i divisionerne, som ikke har DBU's tilladelse til at lave kontrakter.

2. divisionsholdet Helsingør fik i efteråret lov til at drive kontraktfodbold og har i vinterpausen forstærket holdet ved at leje Patrick Kuklinski fra Lyngby. I Birkerød har man valgt at hoppe med på prof-vognen for at beskytte sig mod spillerflugt. Selv om Ove Mortensen mener, at det er en forkert vej at gå for fodboldklubberne.

»I Farum har de et budget for én spiller, som vi har for hele klubben. De har ungdomspillere, som får mere end hele vores førsteholdstrup. Det vil jeg aldrig være med til i Birkerød,« siger Ove Mortensen.

»Det kan godt være, at jeg er gammeldags, men jeg skammer mig, over at der i 2. division bliver udbetalt 10.000 til 15.000 kroner for at spille fodbold. Det ødelægger jo klubberne, når 90 procent af de frivillige arbejder for førsteholdet. Det er jo helt tosset. Der må også være plads til de andre,« mener Ove Mortensen.

Birkerød har ingen planer om at søsætte store økonomiske projekter. Der skal ikke være røde tal på bundlinjen i klubben, som rykkede op fra Danmarksserien sidste år, og som i øjeblikket er tæt på en oprykning til 1. division. jpk.fodbold@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen