Indkøb på dronningens fødselsdag

Der bliver rig mulighed for at købe ind på dronningens fødselsdag i Indre By.

Alle butikker i Indre By må holde åbent søndag den 16. april, dronningens 60 års fødselsdag og Palmesøndag, fra klokken 10 til 17.

Det besluttede Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i går. Men de handlende på Frederiksberg fik nej til deres ansøgning.

Kontorchef Jytte Tandrup i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen oplyser, at der generelt er meget strenge kriterier for, hvornår man kan dispensere fra lukkeloven, men i dette tilfælde har man lagt vægt på, at der i Indre By er en række officielle arrangementer, hvor dronningen deltager.

Det er for eksempel gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke og karettur, som ender på Københavns Rådhus.

Omvendt har man i afslaget til Frederiksberg Kommune lagt vægt på, at der ikke er officielle arrangementer, men kun tiltag fra forretningerne selv.

Begejstring

Det var oprindeligt Københavns City Center, der bad om at medlemsbutikkerne kunne holde åbent.

Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation godkendte allerede i februar ideen, men sagen har været så længe til behandling i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, at de handlende var begyndt at tvivle.

»Vi er meget begejstrede. Det er virkelig noget, vi vil satse på. Nu kan vi gå i gang med at planlægge og pynte butikker,« siger Kirsten Toxværd, citychef i Københavns City Center, der understreger at baggrunden for ønsket om at holde åbent ikke så meget er "ussel mammon", men lysten til at fejre dronningen.

Jytte Tandrup lægger vægt på, at det er alle butikker i Indre By - ikke kun de knap 300, der er medlem af Københavns City Center - der kan holde åbent.

»Det ville ikke være rimeligt at forskelsbehandle butikkerne,« siger hun.

Flere dispensationer

Det er anden gang inden for et år, at de handlende i København med støtte fra de lokale politikere i Borgerrepræsentationen får lov til at holde åbent uden for normal åbningstid. Første gang var ved 150-årsdagen for Grundloven.

Dispensationerne har fået blandt andre formanden for Danmarks Handelsstandsforeninger, Bent Arrebo Pedersen, til i skarpe vendinger at beskylde politikerne i Borgerrepræsentationen og i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg for at underminere lukkeloven ved at støtte ansøgningerne om dispensationerne.

Erhvervs- og selskabsstyrelsen har også tidligere givet dispensation fra de strenge bestemmelser i lukkeloven.

Blandt andet fik butikkerne i Hillerød lov til at holde åbent, da prins Joachim og prinsesse Alexandra blev gift.

niels.ditlev@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen