Skarpe fronter i strid om bydelsråd

Forhandlingerne om bydelsrådenes skæbne kan blive en særdeles hård nød at knække for Københavns overborgmester, Jens Kramer Mikkelsen (S). Det afslørede tre timers debat i BR.

Fronterne er trukket skarpt op.

Den store temadrøftelse i Borgerrepræsentationen om bydelsrådenes fremtid afslørede med al tydelighed, at overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) kommer på en meget svær opgave, hvis det skal lykkes for ham at skabe det ønskede brede flertal om et fremtidigt bydelsstyre i København.

Således synes de mest bydelsråds-glade partier - den politiske venstrefløj og de radikale - at have meget svært ved at sluge det oplæg, som overborgmesteren og Socialdemokratiet er kommet med. Især giver SF's afvisning anledning til bekymring, indrømmede Socialdemokratiets politiske ordfører, Lars Engberg.

Forhandlinger opgivet

Socialdemokratiet har indtil videre opgivet at forhandle med partiet, der gerne ser bydelsrådene styrket yderligere i fremtiden.

SF' s gruppeformand Martin Günther lagde da heller ikke fingrene imellem, da han fra talerstolen skulle udlægge teksten fra Jens Kramer Mikkelsen.

»Overborgmesteren har haft en lang drægtighedsperiode. Nu er han endelig nedkommet, men barnet forekommer noget vanskabt,« sagde Martin Günther.

Efter den tre timer lange debat er Martin Günther dog stadig optimist med hensyn til at få bydelsråd i samtlige 15 bydele, og han afviser ikke, at SF kan være med i forhandlingerne, der for alvor går i gang nu.

Borgerrepræsentationen skal inden sommerferien have truffet en principbeslutning om bydelsrådenes skæbne.

Forslag uden tøj

De bydelsråds-positive partier er ellers især lorne ved, at Jens Kramer Mikkelsen ønsker, at opgaverne til de fremtidige bydelsråd bliver udlagt ved delegation fra Borgerrepræsentationen.

Det fortolker partierne sådan, at Kramer Mikkelsen ønsker en så stram styring af bydelsrådene, at de reelt ikke har nogen selvstændig handlekraft.

Således sammenlignede den radikale gruppeformand Inger Marie Bruun-Vierø overborgmesterens udspil med H.C. Andersens historie om "Kejserens nye klæder".

»Kramers flertal er hjemme, men det bliver for et forslag uden tøj på,« sagde hun.

Borgerlig invitation

Og der er ingen tvivl om, at Socialdemokratiet i hvert fald kan skrabe et snævert flertal sammen, hvis der bliver samarbejdet med de partier, der ønsker bydelsrådene derhen, hvor peberet gror.

Københavns kulturborgmester, Hans Thustrup Hansen (K), opfordrer således til, at Socialdemokratiet hurtigst muligt finder sammen med de konservative, CD, Fælles Kurs og Dansk Folkeparti om en forhandlingsløsning. Og han ser gerne, at Venstre er med.

»Udgangspunkt for forhandlingerne må være, at vi ikke udvider bydelsstyret til at omfatte mere end de fire bydele, som har bydelsråd i dag,« sagde han.

Den samme holdning præsenterede Venstres bygge- og teknikborgmester, Søren Pind. Han slog fast, at Venstre simpelt hen ikke kan være med til en model, hvor penge og opgaver ikke følges ad.

»Vi kan ikke medvirke til at udvide bydelsstyret i København, så længe bydelene ikke får et økonomisk ansvar. Venstre vil derimod fortsat kæmpe for, at København bliver splittet op i seks til otte selvstændige kommuner med egen skatteudskrivning,« sagde han på talerstolen.

Den tidligere borgmester Bente Frost gik ind i et åbent slagsmål med sin partifælle og erklærede, at hun vil kæmpe for en udvidelse af det nuværende bydelsforsøg.

Skråt op

Sømandsbossen Preben Møller Hansen (Fælles Kurs) mente, at intet almindeligt menneske i København overhovedet aner noget om bydelsrådene. Og at de udelukkende er sat i værk for, at partierne kan finde nogle flere poster, hvor de politisk aktive kan tjene nogle penge.

»De bydelsråd kan I tage og stikke skråt op,« lød hans melding fra talerstolen.

En af de politikere, der fulgte diskussionen fra sidelinien, bydelsrådsformanden for Indre Østerbro, løsgængeren Kjeld Lykke, var især skuffet over, at Venstre ikke længere går i brechen for bydelsstyret.

»Det er en kæmpeskuffelse, og jeg forudser et tilbageskridt for nærdemokratiet, fordi sagen tilsyneladende er handlet af mellem Venstre og Socialdemokratiet,« siger han.

Kjeld Lykke kaldte Borgerrepræsentationens temadrøftelse for et pseudo-skuespil, fordi fronterne på forhånd var trukket så skarpt op, at alle argumenter prellede af.

»Halvdelen af salen var hele tiden tom, og man kunne høre latteren runge i lokalerne ved siden af. Det er i hvert fald ikke den politiske kultur, vi ønsker ude i bydelsrådene,« siger Kjeld Lykke.

peter.rosendal@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen