Borgmesterens dårlige samvittighed

Hver dag kører otte ud af ti voksne indbyggere ud af Solrød Kommune for at gå på arbejde. Og hen under aften iler de hjemad igen. De fleste har travlt. Meget travlt. For de skal hente børn.

Alligevel vedtog et flertal i den venstreledede kommune sidste efterår at skære i institutionernes åbningstid, så de pendlende forældre får endnu mere travlt efter den første maj.

Forinden var de samme politikere blevet overdynget med breve og henvendelser fra utilfredse og skræmte forældre, der ikke kunne overskue konsekvenserne, hvis de påtænkte besparelser blev ført ud i livet. Alligevel rystede borgmesteren ikke på hånden, da han førte sit flertal igennem den politiske storm.

For borgmester Mogens Baltzers (V) dårlige samvittighed ligger hos de familier, der ikke kan få en plads til deres børn, men som må klare sig igennem på orlov og gode venners hjælp.

»Vi valgte at gennemføre besparelserne for at få penge til en udbygning af området. I dag har vi så lange ventelister, at vi ikke kan leve med dem,« siger han.

Nedskæringer

Selv om Mogens Baltzer påpeger, at en udbygning af kapaciteten på 40 pladser rent faktisk betyder, at den samlede ramme for området er steget, er det bemærkelsesværdigt, at der under rubrikken "nye tiltag" i kommunens servicedeklarationer hovedsagelig kan læses om nedskæringer.

»Vi har besluttet at overholde aftalen med regeringen om ikke at lade udgifterne stige mere end én procent, og da jeg desuden er gået til valg på, at skatten heller ikke må stige, så har vi måttet gennemføre besparelser hele vejen rundt,« siger han.

Det er også begrundelsen for, at landets laveste grundskyldspromille ligger fast på seks, også selv om en stigning til otte kunne have afværget besparelserne, og dermed den politiske uro, der nu har betydet en ny borgerliste i kommunen.

Fleksibilitet

Mogens Baltzer appellerer i stedet til institutionerne om at udvise større fleksibilitet inden for de givne rammer.

»Hvis man har en normal arbejdsdag på 37 timer og har en transporttid på to timer daglig, så giver det 47 timer. Og så er der tre timer til det løse. Derfor må eventuelle problemer kunne løses ved, at man på enkelte stuer i de større institutioner kan holde åbent en time længere,« mener han.

Normeringerne er også blevet dårligere ved det nye budget, men ifølge borgmesteren betyder det blot, at Solrød går fra en meget fin normering til den, der er gennemsnittet for Roskilde Amt.

»Og det kan man godt arbejde under i Solrød,« siger han.

Udligning

Ifølge Mogens Baltzer er der ikke noget paradoks i, at en kommune som Solrød, der har relativt vellønnede borgere, ikke har råd til at give de servicetilbud, som efterspørges.

Det er udligningsordningerne, som ødelægger billedet.

Selv om Solrøds borgere er meget flittige og arbejd-somme, så får kommunen ikke noget ud af det.

»Økonomisk set får kommunen ikke mere ud af de borgere, der tjener en million, end af dem, der lige akkurat tjener som landsgennemsnittet. Udligningen tager nemlig alt det, der ligger derudover,« siger han.

Men ser man bort fra det presserende problem med ventelister, så er Mogens Baltzer absolut tilfreds med de tilbud, som kommunen giver sine yngre medborgere.

»Vi har nogle særdeles velfungerende institutioner og dagplejemødre. Og gode skoler, som vi skal i gang med at udbygge i de kommende år,« siger han.

Populære strandområder

Han peger på et blomstrende foreningsliv, hvor især idræt er en yndet fritidsaktivitet.

»Vi har idrætsanlæg og svømmehal af høj standard,« siger han.

Det er sandstranden og de relativt lave huspriser, som har sat gang i udbygningen i Solrød Kommune. Et sommerhusområde langs stranden er efterhånden overgået til helårsbebyggelse og rummer nogle af sydkystens arkitektoniske perler ud til strandområder, der kun overgås af Hornbæk og Liseleje. Og hver gang et hus er blevet handlet, er der kommet børnefamilier ind. Det har til en vis grad overrumplet politikerne.

Efter at Strandvejen er blevet saneret med cykelstier, rundkørsler og indsnævringer, er der også kommet styr på trafikken. Et veludviklet stisystem gør det let og sikkert at færdes for børnene mellem skole og fritidsaktiviteter.

Kriminaliteten er lav. Voldsstatistikken for sidste år viser, at Solrød er det sikreste sted at færdes i hele HT-området. Sikrere end både Søllerød og Hørsholm.

Her gør Ungdomsskolen og ungdomsklubberne en god indsats i samarbejde med kommunens SSP-konsulent.

»Men det alt afgørende er forholdet mellem forældre og børn. Det, vi kan gøre, er småting i den sammenhæng,« siger borgmesteren.

edith.rasmussen@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen