Populær borgmester skal op at hænge

En af Københavns mest folkekære politikere i de senere årtier, tidligere miljøborgmester Charlotte Ammundsen (SF), skal op at hænge på Københavns Rådhus. Hendes portræt blev afsløret i går.

»Jeg har haft det rigtigt dårligt med at blive portrætteret, men det er blevet et smaddergodt billede. Et af de allerbedste borgmesterportrætter på rådhuset,« siger den tidligere SF-miljøborgmester i København, 52-årige Charlotte Ammundsen.

I går blev hendes portræt afsløret på Københavns Rådhus ved en reception i rådhusets Magistratssal. Portrættet i de stærke og mættede farver er malet af billedkunstneren Mogens Hoff, der tidligere har løst en række private og offentlige portrætopgaver - bl.a. har han malet kronprins Frederik og forfatterne Klaus Rifbjerg og Anders Bodelsen.

Charlotte Ammundsen har været en af SF's mest markante politikere i de seneste årtier. Hun kom i den københavnske borgerrepræsentation i 1978, og allerede fire år efter blev hun miljøborgmester. En post hun besad i fire perioder, indtil hun trak sig ud af det politiske arbejde af helbredsmæssige årsager ved årsskiftet 1998.

Hun er stadig medlem af SF, men i dag bruger hun først og fremmest sine politiske kræfter på græsrods-niveau, blandt andet i Danmarks Naturfredningsforening.

Spare-perioden

Charlotte Ammundsen virkede i en periode, hvor miljøet i høj grad kom på dagsordenen i hovedstaden. Pludseligt drejede det sig ikke blot om at forsyne brugerne med vand, varme og lys - men også om at fortælle kunderne, at de skulle spare på ressourcerne. Charlotte Ammundsen blev en særdeles populær borgmester i sin tid, og satte på et tidspunkt landsrekord i personlige stemmer ved et kommunalvalg.

Selv om hun ikke var vild med at blive portrætteret, ser Charlotte Ammundsen frem til, at billedet bliver hængt op ved siden af alle de andre borgmestre i Magistratssalen, som er tapetseret med billeder fra gulv til loft.

»Skal der være gilde, så skal der være gilde. Og bortset fra Willumsens billede er det et af de allerflotteste billeder overhovedet,« siger hun.

Selv om der er trængsel på væggene i Magistratssalen, har de københavnske politikere for nyligt besluttet at fastholde traditionen med portrætter af afgående borgmestre. Det er dog op til de enkelte udvalg, om de kan og vil finde penge til malerierne.

peter.rosendal@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen