Forurenet jord foreløbig frikendt

En ny undersøgelse fra en forurenet haveforening i København viser, at beboerne ikke har højere koncentrationer af bly i blodet end andre.

En ny undersøgelse fra en forurenet haveforening i København viser, at beboerne ikke har højere koncentrationer af bly i blodet end andre.

En undersøgelse af en gruppe voksne og børn i helårsbebyggelserne H/F Kalvebod og H/F Bergmanns Have i København frikender i første omgang forurenet jord som skadelig for sundheden.

Stadslægen i Københavns Kommune tidlbød samtlige beboere i haveforeningen at få foretaget blodanalyser og medvirke i et interview om omfanget af bar jord i haven, udeophold, hjemmedyrkede grøntsager og havearbejde. Det tog 150 voksne og 49 børn imod.

Alle havde de til fælles, at deres boliger lå på stærkt forurenet jord, der tidligere havde fungeret som losseplads for industri- og husholdningsaffald.

Undersøgelsen viste ligeledes, at voksne, der er omhyggelige med at vaske hænder, har mindre bly i blodet end de andre.

En mangel ved undersøgelsen er, at kun seks børn under fire år deltog. Derfor giver den kun begrænsede oplysninger om de mindste børn, der ellers er særligt udsatte, fordi de ofte roder i jord og sutter på fingrene.

»Det er kedeligt, der ikke meldte sig flere med små børn til undersøgelsen. Af samme grund kan vi ikke slække på de forholdsregler, som tidligere er sendt ud til alle daginstitutioner i byen,« siger embedslæge Anne Fabricius , Stadslægen i København.

Samtidig oplyser hun, at der ikke findes en nedre grænse for, hvornår bly begynder at give hjerneskader. Så selv om blykoncentrationerne i blodet er lave, er bly usundt og skal undgås så vidt muligt.

Derfor fastholder Miljøkontrollen og Stadslægen følgende råd:

Indret haven, så der ikke findes bar jord nogen steder.

Dyrk kun grøntsager i ren jord.

Undgå at komme i direkte kontakt med jorden.

Hold rent inde og ude.

Hold øje med børnene, så de ikke leger med jorden.

Vask hænder efter jordkontakt og inden spisning.

linda.bang@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen