Nej til natteravne på Nationalmuseet

David Bentow mener, at det er dårlig reklame for Nationalmuseet, at det lægger hus til fester.

28-årige David Bentow har ikke noget imod fester eller larm. Men hans tålmodighed med de private fester, som Nationalmuseet danner rammen om, er for længst overskredet.

»Når det hidtil hverken er lykkedes at undgå larm, råb eller druk til disse fester, må Nationalmuseet og restauratøren sige fra,« mener David Bentow.

Han har boet i Ny Vestergade 9A de seneste fire år - og så vidt han kan vurdere, har der været problemer med fest og larm på museet siden 1998.

»Det er sikkert meget hyggeligt, når gæster bliver budt velkommen af lurblæsere. Men når vi som naboere skal lytte til det i en time i træk, bliver det simpelt hen for meget,« siger David Bentow, der fra sit vindue i lejligheden kan se festdeltagerne ankomme.

Når festen er kommet i gang for alvor, begynder naboerne i Ny Vestergade at kunne høre musikken - i fredags var det et diskotek, men ifølge Bentow har der også været rockbands på besøg. Hos David Bentow er lydniveauet i lejligheden - med lukkede vinduer - meget højt.

»Så går jeg over til vagtfolkene på museet og beklager mig, og de siger også, at de er dødtrætte af det, men ikke kan gøre noget. Og så bliver man først for alvor træt af, at man ikke kan få sin nattesøvn,« siger han.

Fusionsfesten i fredags for landets største advokatfirma Kromann Reumert - tidligere Kromann & Münter og Reumert & Partnere - sluttede omkring halv fire om morgenen. Da skulle de sidste gæster hjem med taxa.

»Gæsterne er jo pæne i tøjet og ser nydelige ud, når de går ind, men som det er tilfældet med enhver fest, er nogle festdeltageres støjniveau anderledes højt, når de har moret sig og har kunnet drikke og danse i flere timer. Men selv om det ikke er overraskende, at de larmer, er det ikke mindre irriterende, når man vil sove,« siger David Bentow.

Altid støj i byen

Da naboere i Ny Vestergade i 1998 og 1999 klagede til Nationalmuseets øverste chef, rigsantikvar Steen Hvass, erkendte han, at der havde været støjproblemer.

Men i et brev den 14. juli 1999 ville han ikke garantere, at "lignende episodiske gener" ikke kunne finde sted igen.

Nationalmuseets centerleder Helle Damsgård, der er ansvarlig for festerne, afviser nu tilsvarende, at den seneste klage kan rokke ved Nationalmuseets ønske om, at der også fremover skal kunne holdes fester i det store hus.

»Vi forsøger at løse opgaven bedst muligt, men man kan ikke leve et lydløst liv i byen, hvor der er meget andet støj,« siger Helle Damsgård.

David Bentow mener, at Nationalmuseet undervurderer signalværdien af disse fester.

»Det bekymrer åbenbart ikke museet, at der hidtil ikke har været ordentlig kontrol med, hvad der foregik, og at det er et dårligt signal, at landets nationale museum får karakter af drukbule.«

»Det ender vel med, at museet søger 5-bevilling og begynder at konkurrere med diskotekerne,« siger David Bentow, som nu håber, at enten politiet eller Miljøkontrollen vil sikre nattero for naboerne.

Også på Statens Museum

Mens det ikke er muligt at leje sig til en stor firmafest på Ny Carlsberg Glyptotek, vil Statens Museum for Kunst godt åbne dørene til fest for firmaer.

»Vi accepterer en fest, hvis den kobles sammen med en kunstoplevelse i form af en omvisning eller foredrag. Herefter kan der være en reception eller middag med stille musik, og normalt vil festen så skulle slutte ved midnatstid - eller senest klokken to,« siger informationschef på Statens Museum for Kunst, Christa Larsen.

peter.schollert@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen