Rådhus giver 200.000 kroner til Margrethe

Politikerne i København har besluttet sig for at bruge 200.000 kr. på en gave til dronning Margrethe på hendes 60-års fødselsdag 16. april.

Det får den yderste venstrefløj - der jo ikke er kendt for stor, royal kærlighed - til at dirre.

»Jeg forstår godt, at monarkisterne vil markere dagen. Men en gave i den størrelsesorden - det er vanvid,« siger Enhedslistens Morten Kabell. Han finder beslutningen stødende for daginstitutionerne, der i øjeblikket er i gang med at effekturere den fire procents besparelse, som et flertal af politikerne besluttede i fjor. Morten Kabell havde hellere set en langt mere symbolsk gave.

Penge til porcelæn

150.000 kr. går til et indskud på dronningens og prins Henriks fond til kulturelle og videnskabelige formål. De sidste 50.000 kr. går til en mere "personlig gave" i form af supplerende porcelæn til det Holmegård-sæt, som dronningen og prinsen fik af kommunen til deres sølvbryllup i 1992.

Københavns kulturborgmester Hans Thustrup Hansen (K) siger, at han gerne melder sig som tamburmajor i korpset af tro dronningestøtter.

»Der er et stort beløb. Men det er en dronning, der bliver 60 år, værd. Majestætens hovedstad skal selvfølgelig stå på den anden ende, når vi skal fejre det,« siger han. Han har ikke meget tilovers for Enhedslisten tanker:

»Man får ikke meget lagkage i institutionerne for de penge. Men Enhedslisten vil selvfølgelig ikke give penge til dronningen, så længe der både findes enker og faderløse børn.«

Kommunen har tidligere besluttet at bruge en kvart million kroner på at pynte Kgs. Nytorv med 200.000 tulipaner på fødselsdagen. Kommunen har også bedt Erhvervs- og Selskabsstyrelsen om at få lov til at lade butikkerne i den Indre By holde åbent på helligdagen - for at fejre majestæten, når hun kører i karet gennem Strøget.

peter.rosendal@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen