»Kæleri for hver detalje«

Op mod 1 1.000 mennesker får deres daglige gang i Handelshøjskolens nye bygning på Frederiksberg.

»Bygningen har en begejstrende udstråling af kvalitet,« siger forskningsministeren.

De videregående uddannelser på Handelshøjskolen i København har altid været spredt på en lang række adresser rundt omkring i København. I løbet af de næste fire til fem år skal de imidlertid samles på Frederiksberg.

Et stort skridt i den retning blev taget i går, da handelshøjskolens nye bygning på det gamle godsterræn bag Frederiksberg Centret officielt blev indviet. 34.000 kvadratmeter glas, beton og tegl til en pris på 381 millioner kroner - tegnet af tegnestuen Wilhelm Lauritzen A/S.

Her bliver de fleste af de økonomiske studier samlet sammen med rektoratet, administrationen og Handelshøjskolens bibliotek med 6000 hyldemeter bøger.

Arbejdsplads for 1 1.000

Op mod 11.000 studerende, lærere og andet personale vil få deres daglige gang i bygningen. Lige så mange som i en mellemstor dansk provinsby.

Mange af dem er allerede i vante omgivelser, da bygningen reelt blev taget i brug i slutningen af 1999.

Handelshøjskolens sprogstudier forbliver i Dalgas Have på Frederiksberg. Ikke langt fra den nye skolebygning.

Den kommende metro får station i begge ender af den lange skole, der siden udbygges med endnu et bygningsafsnit. Det forventes færdigt omkring 2005.

Ved gårsdagens indvielse kunne forskningsminister Birte Weiss (S) foran cirka 500 indbudte gæster i det store auditorium - blandt andet de to tidligere undervisningsministre Bertel Haarder (V) og Ole Vig Jensen (R) - glæde sig over det nye byggeri, hvor der - ifølge ministeren - er kælet for hver en detalje.

»Jeg støder tit på den myte, at vi simpelt hen ikke kan være de lokaleforhold bekendt, som vi tilbyder de danske universitetsstuderende. Denne bygning er et af beviserne på, at det er en myte, som vi godt kan skyde ned,« sagde hun.

Højskolens byggeri er disponeret omkring en foyer, der forlænges i en gennemgående glasoverdækket studenterstrøg med kontorer og undervisningslokaler på begge sider. Tre tværgående kontorfløje i fem etager gennemskærer strøget.

Det er 10 år siden, at en arbejdsgruppe pegede på, at Handelshøjskolen i København havde store lokalemæssige problemer, og forskningsministeren erkendte, at de studerende og personalet i mange år har måtte leve i en »grim og lang vadeperiode«, indtil den nye bygning er blevet gjort færdig.

Frederiksbergs borgmester, John Winther (K), indrømmede da også, at han på et tidspunkt var ved at blive nervøs for, om byggeriet overhovedet nogensinde ville stå færdigt.

Efter arkitektkonkurrencen var blevet afgjort i 1994, var der nemlig efterfølgende en lang periode, hvor der var tvivl om finansieringen af byggeriet.

»Vi gik rundt her på Frederiksberg og kiggede på verdens største åbne svømmebassin,« fortalte han.

Uddannelsescenter

John Winther lagde vægt på, at Frederiksberg med Handelshøjskolen, Landbrughøjskolen og lærerseminariet er ved at udvikle sig til at blive et center for videregående uddannelser i Danmark. Han hæftede sig også ved, at Frederiksberg Kommune vil placere sit nye gymnasium tæt ved Handelshøjskolen.

Og mens de mange prominente gæster glædede sig over byggeriet, tilbragte et sparsomt antal studerende deres fredag eftermiddag med hovedet bøjet over bøgerne. En af dem var den 26-årige studerende Steen Lundsteen. Hans cand.merc.mat-studie flyttede fra den gamle hovedbygning på Julius Thomsens Plads til den nye skole i februar.

Og det er han godt tilfreds med.

»Her er mere stil. Mere albuerum og en god kantine. Som studerende føler man sig som lidt mere under de her forhold,« siger han.

peter.rosendal@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen