Stadslægen: Herberg bør tjekkes igen

Stadslægen er villig til påny at undersøge forholdene for beboerne på herberget Egmontgården på Østerbro - hvor skimmelsvamp truer med at ødelægge både bygninger og indeklima. Regningen er foreløbig på 21 mio. kroner

Herberget Egmontgården på Østerbro - hvor børn og kvinder bor i værelser plaget af skimmelsvamp - bør undersøges igen, mener Stadslægen. Et år efter, at Stadslægen kritiserede forholdene på herberget, har Københavns Kommune endnu ikke fundet de 21 mio. kr., som en gruppe ingeniører og arkitekter har vurderet, at det vil koste at udbedre svampeskaderne.

Embedslæge Anne Fabricius fra Stadslægeinstitutionen i København undersøgte for et år siden forholdene på herberget og skrev dengang, at kommunen burde få orden i forholdene inden for "en kortere periode".

»Det skulle forstås som højst nogle måneder, og de må vel være gået nu. Der skal gøres et eller andet, det er klart. Derfor er det relevant at vurdere forholdene igen for at se, om de stadig er acceptable,« siger Anne Fabricius.

Flere medlemmer i Borgerrepræsentationen gav i går udtryk for, at de 21 mio. kr. til bekæmpelse af de omfattende svampeskader bør findes hurtigst muligt. Men der er tilsyneladende uenighed om, fra hvilken forvaltning pengene skal findes.

10 af de 102 lejligheder på Egmontgården står i dag tomme, fordi de er særlig hårdt ramt af svampeangreb. 190 mennesker - heraf ca. 100 børn i alderen nul til syv år - bor på Egmontgården p.gr.a. akutte boligsociale problemer, der oftest skyldes vold eller skilsmisse. Nogle af disse må dagligt leve med hovedpine, udtørrede slimhinder og træthed, fordi skimmelsvampen gør dem overfølsomme.

Kristian Fogh Nielsen, civilingeniør fra Statens Byggeforskningsinstitut og ekspert i svampe, undrer sig over, at der ikke er sket noget, siden han første gang så svampeangrebene i slutningen af 1998.

»Når jeg ser, at RIA (Københavns Kommunes Rådgivende Ingeniører og Arkitekter, red.) har fundet mere svamp, forstår jeg ikke, at Stadslægen og kommunen ikke har gjort noget. Giftstofferne hænger i luften i flere dage, man bliver mere og mere følsom over for svampene, og det bliver ikke bedre af, at man i forvejen har sociale problemer,« siger han.

mikael.baden@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen