Store bryllupper i både nord og syd

Tendensen er den samme syd og nord for København: Brylluppet skal være stort. Og har man ikke pengene, sparer man op eller tager et lån.

Et brudepar, der gifter sig i kirke, bruger fra omkring 10.000 kroner og op på deres bryllup - gennemsnitligt omkring 75.000 kroner.

Men hvis man tror, at et bryllup i den sydlige del af København ligger i den lave ende af skalaen, tager man fejl.

Et bryllup i Hvidovre eller Brøndby er ikke nødvendigvis mindre pompøst end i Gentofte eller Søllerød.

Det fremgår af spørgeskemaer, som kommende brudepar udfylder i Bryllupsmagasinet.

»Der er faktisk ikke så store forskelle,« siger redaktør på Bryllupsmagasinet, Rasmus Riskær Smidt.

»Bryllupper er meget traditionsbundne. Selv om man måske ønsker at gøre noget anderledes, er det for det meste de samme traditioner, der følges. Og har man ikke så mange penge, sparer man op eller tager lån,« siger han.

Ikke kun whiskybæltet

Den samme melding kommer fra Stasia i Kompagnistræde, der er kendt for smukke - men også dyre - brudekjoler. Her koster en brudekjole mellem 6000 og 13.000 kroner.

Ifølge ejeren, Stasia Hallas, kommer her kunder fra både den nordlige og sydlige del af København.

Hun bekræfter, at par fra både fra nord og syd er indstillet på, at brylluppet skal være det helt store.

»For fire år siden ville jeg være blevet flov over et spørgsmål om, hvor mine kunder kom fra, og følt mig som en snob,« siger hun.

»Dengang var alle mine kunder fra whiskybæltet. I dag er det mere udjævnet, og folk kommer alle steder fra. Så kommer mor og tante Karen med, og de sidder her i sofaen og får tårer i øjnene.«

Hos Lilly på Strøget koster en brudekjole mellem 3000 og 6400 kroner. Tidligere har Lillys kunder hovedsageligt været at finde i den sydlige del af København.

Nu er der en stigning i antallet af kommende brude fra nord, der ender med en Lilly-model.

»Hvis vi sammenligner tallene fra 1992 og 1999, er det tydeligt, at kommuner som Gentofte og Holte i dag udgør en større del af det samlede salg,« siger Anne Katrine Rantzau fra Lillys hovedsæde i Vejle.

Flere lejer brudeudstyret

Samtidig med, at der generelt er en tendens til stadig mere overdådige bryllupper i både nord og syd, er der også sket en udjævning med hensyn til, hvem der vælger at leje deres brudeudstyr.

Frank Andreasen, indehaver af udlejningsfirmaet Amor på Frederiksberg, har inden for de sidste ti år set en stigning i antallet af kommende brude, der lejer kjolen.

Og hvor størstedelen af hans kunder tidligere kom fra den sydlige del af Københavns-området, er der nu flere fra nord, der vælger at leje. Det koster i gennemsnit 3000 kroner.

Der findes to slags brude, forklarer Frank Andreasen.

»Dem, der under alle omstændigheder vil have deres egen kjole, og de mere fornuftbetonede. Det hænger langt fra altid sammen med penge,« siger han.

Cremefarvede drømme

På spørgsmålet om, hvad tendensen for bryllupper i øjeblikket er, lyder det samstemmende fra både Stasia og Lilly:

Det skal være stort. Både festen og kjolen.

Efter nogle år, hvor tendensen har været, at kjolen skulle være så enkel som muligt, er det nu de store, cremefarvede silkedrømme, der får den kommende brud til at sukke længselsfuldt, fortæller Ingrid Urbrandt fra Lilly.

Det samme oplever Stasia Hallas:

»Det skal være yndigt, romantisk og nostalgisk med masser af blonder, kniplinger og draperinger som i starten af forrige århundrede. Tænk "Titanic" eller Skagensmalerne. Pigerne kommer herind og vil have en kjole, der går lige op og ned som den der.«

Hun peger på en enkel, råhvid silkekjole.

»Men det, der får smilet frem i deres øjne er, når de så prøver en kjole, der bruser omkring dem,« siger hun.

Og det er den, de forlader butikken med.

Den enkle hvide kjole bliver hængende på bøjlen noget tid endnu.

.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen