Kgs. Nytorv skal renoveres

Politikerne strides om, hvor pengene til en forskønnelse af Kongens Nytorv skal komme fra.

Et stort flertal i Københavns Borgerrepræsentation er villig til at afsætte penge til en renovering af Kongens Nytorv. Det står klart efter en debat sent torsdag.

»Det siger sig selv, at når der ikke skal være P-kælder under Kongens Nytorv, skal vi afsætte penge til en forskønnelse af pladsen,« siger Johannes Nymark under debatten, som var foranlediget af et forslag fra Enhedslisten om nu at beslutte en renovering.

Men enigheden standser, når politikerne skal tage stilling til, hvor pengene skal komme fra. Alt efter hvilken model, man vælger, vil en renovering af pladsen koste mellem 20 og 40 millioner kroner. Blandt andet skal der ny belægning og sandsynligvis plantes buske og træer.

Paradoksalt nok kan en renovering af Kongens Nytorv ske på bekostning af Rådhuspladsen. I hvert fald gjorde Jens Kjær Christensen fra Enhedslisten klart, at han gerne ser, at de fem millioner kroner, som på budgettet for i år er afsat til Rådhuspladsen og en nedrivning af den sorte bjælke, i stedet bruges til Kongens Nytorv.

»Kongens Nytorv bør prioriteres før Rådhuspladsen,« sagde Jens Kjær Christensen - og henviste til, at "byens fornemste plads" bør være klar, når Metroen indvies i 2002.

Det signal vakte nærmest begejstring hos socialdemokraterne, der ikke mener, der skal bruges penge til at rive terminalen ned. Men den konservative Ole Hentzen slog omvendt fast, at han ikke vil være med til at bruge rådhus-penge på Kongens Nytorv.

Venstres Søren Pind erklærede sig i princippet enig i, at Kongens Nytorv skal renoveres, men mente, at de partier, der forhindrede en P-kælder, nu burde gå forrest for at skaffe de nødvendige penge. Både V og konservative fastholdt under debatten, at en P-kælder havde været en god løsning.

SF bakkede varmt op om en renovering af Kongens Nytorv, men mente, at det bør ske efter en arkitektkonkurrence om pladsens fremtid. Flere partier - bl.a. Enhedslisten og Socialdemokratiet - mente dog, at der ikke var grund at udskrive en arkitektkonkurrence, fordi kommunens embedsmænd har lavet flere bud til et fremtidens Kongens Nytorv.

niels.ditlev@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen