"De sjove mennesker er væk"

Det er med hårde odds, at der etableres nye forretninger i Pisserenden. For de ældre butikker er det åbenbart, at færre mennesker passerer ned gennem gader og stræder.

Helge har drevet sin tobaksforretning i Larsbjørnsstræde 24 i 25 år. Men nu er det slut med Helges Tobak.

Indehaveren går som 63-årig på efterløn. Nu har han aftjent sin værnepligt, som han udtrykker det. Og så er det heller ikke sjovt længere.

»I gamle dage var vi en by i byen, men siden har kvarteret ændret sig i dårlig retning. Der er ikke de samme små sjove forretninger som for 25 år siden. Før lå der bager, slagter, fiske- og blomsterhandler, og så var der kunderne. Nu er der skjorter og kjoler i alle butikkerne,« lyder det fra Helge, som ikke vil have sit efternavn i avisen.

»Jeg er kun kendt som Helge,« som han udtrykker det.

Når Helge lukker, forsvinder måske en af de sidste gammeldags forretninger i Pisserenden. Tøjbutikkerne er der til gengæld mange af i kvarteret. Men det er også denne type butik, som oftest lukker igen.

Danny Stockfleth på 32 år har haft sin streetwearforretning Stockfleth Bros. i Sankt Peders Stræde 23 i næsten fem år.

»Det seneste halve år har været skandaløst med hensyn til kunder,« siger Danny Stockfleth.

Han mener, at tøjbutikkerne i kvarteret har problemer, fordi de samme mærker eller noget lignende nu kan købes »i Ballerup og i provinsen«.

»Tidligere valfartede kunderne hertil fra hele Sjælland, fordi man kun kunne købe tøjet her. Nu overlever jeg på en fast kundekreds, som er kommet her gennem årene. Men det gør mig sårbar,« siger Danny Stockfleth.

Han har så gavn af, at han betaler en lille husleje i forhold til andre i kvarteret. Hans fordel er, at han kører videre på forrige lejers kontrakt.

Til gengæld oplever han, hvordan lejen for andre butikker konstant stiger.

»Når en butik lukker, så udnytter udlejere muligheden for at sætte lejen op med 30-40 procent, når den næste skal ind. Det kan butikkerne ikke bære, fordi de omsætter for lidt,« siger Danny Stockfleth.

Saeid Ghasemily på 37 år har haft butikken Epidemi i fire år og sælger streetweartøj og det lidt pænere clubwear. »For et par år siden stod folk i kø for at åbne tøjbutikker, og derfor overbød man hinanden ved blandt andet at lægge meget store beløb i afståelse. Samtidig benyttede udlejerne muligheden for at sætte lejen i vejret,« siger Saeid Ghasemily.

Han håber, at butikkerne går tilbage til, at hver har sin egen stil som for tre-fire år siden, hvor der var streetwear i en butik, hiphop i en anden og jakkesæt i en tredje.

Pladebutikkerne Guf, Baden Baden og Sex Beat Records har været fast inventar i kvarteret i flere år.

Men det er generelt blevet hårdere tider for pladebutikkerne, mener Thomas Andreassen, som driver Sex Beat Records. Han peger på, at supermarkederne sælger de mest gængse udgivelser, ligesom der kan købes musik via Internettet.

Selv om han ikke vil male fanden på væggen for Pisserenden som forretningskvarter, kan han konstatere, at der, siden han kom til for over ti år siden, er foregået et kolossalt skift af forretninger samtidig med, at der generelt kommer færre mennesker i området.

»En gang imellem kan man godt have det lidt, som om vi er blevet et udstillingskvarter lidt i stil med Den Gamle By i Århus,« siger Thomas Andreassen.

ally.larsen@jp.dk

peter.schollert@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen