Fortsat ballade om dødsdømt æresborger

Udnævnelsen af den dødsdømte sorte amerikaner Mumia Abu-Jamal til æresborger på Indre Nørrebro giver stadig anledning til ballade. Politiker har klaget til indenrigsministeren.

Folketingsmedlem og medlem af bydelsrådet på Indre Nørrebro Gyda Kongsted (V) er så fortørnet over, at bydelsrådet i 1998 tildelte et æresborgerskab til den dødsdømte amerikaner Mumia Abu-Jamal, at hun har bedt Indenrigsministeriet vurdere, om beslutningen er lovlig. Nu beder ministeriet bydelsrådet forklare, hvorfor Mumia Abu-Jamal blev æresborger på Nørrebro.

Den sorte aktivist og kritiske journalist har siden 1982 siddet på dødsgangen i Pennsylvania efter at være blevet dømt for mordet på en politimand. Et mord, som han hele tiden har nægtet sig skyldig i.

Gyda Kongsted mener ikke, at bydelsrådet skal drive udenrigspolitik ved at blande sig i amerikanske forhold.

Men det, der først og fremmest falder hende for brystet, er, at bydelsrådet besluttede at bruge 4000 kroner på at festligholde markeringen af æresborgerskabet.

»Det er en forkert måde at bruge penge på, når vi samtidig blandt andet skal spare på ældreområdet. Hvorfor skal borgerne have trukket sådan et æresborgerskab ned over hovedet, fordi nogle bestemte politikere ønsker at komme med en politisk manifestering,« spørger hun.

SF og Enhedslisten har hele tiden sagt, at æresborgerskabet også er en støtte til den lokale forening "Free Mumia Abu-Jamal" i dennes kamp for menneskerettigheder.

Embedsmændene i bydelen indstiller til det kommende bydelsrådsmøde, at Indre Nørrebro præciserer over for Indenrigsministeriet, at der er tale om en politisk markering uden retsligt indhold, og at de 4000 kroner alene er brugt til et offentligt kulturelt arrangement. Det fandt sted for et års tid siden, da Mumia Abu-Jamal symbolsk fik overrakt sit æresborgerskab ved et arrangement i Blågårdens Medborgerhus.

peter.rosendal@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen