Annonce
København

Skæbnetime for omstridte træer

Embedsmænd i Københavns Kommune anbefaler, at de omstridte træer på Højbro Plads ikke fældes. Nu skal politikerne tage endelig stilling til pladsens fremtid.

»Jeg fastholder, at pladsen er kønnere uden træer. Den flotte arkitektur kommer mere til sin ret.«

Det siger tidligere borgmester Bente Frost (V), som sammen med forhenværende stadsarkitekt Otto Käszner gennem årene har været forkæmpere for, at Højbro Plads skal være træløs.

I morgen skal politikerne i bygge- og teknikudvalget atter drøfte fremtiden for de 22 lindetræer. Efter renoveringen af pladsen i 1995 vedtog et flertal i Borgerrepræsentationen, at der ikke skulle plantes træer, men i marts 98 tilbød indehaveren af "Nørgaard på Strøget", direktør Jørgen Nørgaard, at forære kommunen træerne og omkostningerne ved at plante dem. Der var i alt tale om en gave på cirka en kvart million kroner. På den baggrund accepterede Borgerrepræsentationen en toårig forsøgsordning med lindetræer.

Ideen med gaven fra "Nørgaard fra Strøget" var, at der i byen var stor modstand mod at lade Højbro Plads ligge træløs hen. Det minder jo om en plads i Østberlin, lød det fra træelskere.

Flytbare træer

Og i dag er embedsmændene - i modsætning til i 1997 - positive over for træerne. Direktør i bygge- og teknikforvaltningen, Jens Jacobsen, oplyser, at man vil anbefale politikerne, at træerne får lov til at blive stående på pladsen.

Den nuværende borgmester på området, Søren Pind (V), ønskede i går ikke at lægge sig fast på en holdning.

»Denne sag optager en masse mennesker, og jeg vil nu lytte til debatten, før jeg tager endelig stilling,« siger han.

Træerne blev i '98 plantet sådan, at det uden det store besvær vil kunne lade sig gøre at flytte dem. Kommunens embedsmænd har regnet ud, at det vil koste 7000 kr. pr. træ at flytte dem og plante dem et andet sted i byen.

Embedsmændene indstiller samtidig, at træerne - hvis de bevares på Højbro Plads - skal beskæres i lighed med træerne på Christiansborgs Ridebane for at minimere skyggegenerne for naboerne.

Den endelige beslutning om træernes fremtid skal tages af Københavns Borgerrepræsentation inden udgangen af marts. På forhånd tegner sig et flertal for at lade træerne stå.

»Vi er ikke i tvivl. Selvfølgelig skal der være træer på Højbro Plads,« siger Mikkel Warming fra Enhedslisten.

niels.ditlev@jp.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Tv-kokken Nikolaj Kirk: Politik i køkkenet
Nikolaj Kirk ligner en spasmager med sit sjove hår og kvikke retorik. Det er han også. Men han er også en seriøs mand med madpolitiske meninger, som han gerne slår til lyd for i foredrag, gennem sit køkken og i sine kogebøger.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her