Mere vold i nattelivet

Knivoverfaldet på Diskotek Fever sidste weekend er bare det seneste eksempel på et natteliv, der bliver stadig mere aggressivt.

Kortere lunte, senere udflugter til nattelivet, designerdrugs og alkohol er nogle af forklaringerne på et københavnsk natteliv, der bliver stadig mere voldsomt.

Natten mellem lørdag og søndag for en uge siden blev to HA´ere stukket ned ved Diskotek Fever, og overfaldet er bare det seneste eksempel på en række grove overfald, der har fundet sted på diskoteker i København.

Alene inden for det seneste år har der i og omkring København været mindst ni episoder af grov vold, hvor knive eller andre former for våben har været involveret, og i et enkelt tilfælde har den aggressive stemning fået diskoteksejere til at sælge diskoteket.

Ti gange vold

Hos bevillingsafdelingen i Københavns Politi følger man nøje den udvikling, der de seneste fem år har givet stadig flere og grovere episoder, og i 1999 resulterede gentagne uroligheder på et diskotek i et påbud om opsættelse af videoovervågning.

Ud over de ni tilfælde af overfald med knive eller andre våben, er der gennemsnitligt op mod ti voldsepisoder pr. diskotek i København i løbet af et år, og ifølge vicepolitiinspektør i bevillingsafdelingen Niels Lund hænger det blandt andet sammen med, at diskoteksgæster i dag går væsentligt senere ud, end det var tilfældet for fem-ti år siden.

»I dag kan der være helt dødt på diskotekerne til et stykke efter midnat, og de unge mødes jo stadigvæk tidligt på aftenen. Så inden de når i byen, har de fået mere alkohol indenfor, og så skal der mindre til, før det udvikler sig til slagsmål,« siger Niels Lund.

I de ni grove tilfælde inden for det seneste år, har der været 2. generationsindvandrere indblandet i langt over halvdelen, og Niels Lund påpeger, at det er en kontrovers, der slet ikke fandtes tydeligt i samfundet for ti år siden, og at det derfor sætter sine tydelige spor i statistikken.

Kortere bevilling

Situationen har flere gange fået Københavns Kommunes Bevillingsnævn til at tage bevillinger op til revision.

Flere gange har nævnet valgt enten at give meget kortsigtede bevillinger til steder, der har brug for at bevise, at de kan få styr på gæsterne.

Eller de kan f.eks. afkorte en fembevilling, så stedet frem over kun må have åbent til klokken 04, fordi det har vist sig, at problemerne opstår sidst på natten.

anne.villemoes@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen