Bittert opgør om liebhaver-boliger

En gruppe københavnere ville gøre den gamle filmskole på Christianshavn til deres drømmebolig. De fik hjælp af advokat og entreprenør Stig Viborg Pedersen. I dag overvejer flere at lægge sag an mod bygherren.

Omdannelsen af den gamle filmskole på Christianshavn til liebhaverboliger er endt i et bittert opgør.

På den ene side står advokat og entreprenør Stig Viborg Pedersen, på den anden side en gruppe beboere, hvoraf flere i øjeblikket overvejer at føre retssag mod Stig Viborg Pedersen.

I 1998 tog otte familier initiativ til at omdanne den gamle filmskole til boliger, men de kunne ikke selv rejse penge til at købe bygningerne. Derfor trådte Stig Viborg Pedersen til. Hans selskab "Finansieringsselskabet Dronningborg Aps" købte ejendommen. Seks lejligheder blev solgt videre med det samme til familierne, og siden er yderligere otte lejligheder blevet sat i stand og solgt.

I købsaftalerne stod, at Stig Viborg Pedersens selskab skulle stå for en række fundamentale ting som lys, vand, varme og kloak, samt ydre ting som trapper, elevator, gårdbelægning, nedløbsrør og lignende.

Men ifølge beboere gik arbejdet så trægt, at de mener, at Stig Viborg Pedersen forsøgte at slippe uden om flere af selskabets forpligtelser.

I dag - efter knap to år - er byggeriet stadig ikke færdigt, og en del af beboerne er så frustrerede, at flere overvejer at lægge sag an på grund af arbejdets standard, mens andre overvejer et sagsanlæg for at få Stig Viborg Pedersens selskab til at hjælpe med at betale nogle ekstraudgifter, der er dukket op.

»Det, vi har oplevet, har været helt kafkask,« siger en beboer.

Stig Viborg Pedersen afviser beskyldningerne. Han har afvist at lade sig interviewe af JP København i forbindelse med sagen, men i et brev imødegår han anklagerne og understreger, at han har gjort alt for at få boligerne gjort færdige, men at bl.a. mangel på kvalificerede håndværkere har gjort det svært. Desuden mener han, at flere beboere har forsøgt at presse ham til at gøre endnu mere ud af lejlighederne end aftalt.

"Der er tale om et nøje planlagt raid, som med militærisk præcison udføres med et eneste formål: At tilsvine min person og professionelle habitus i offentlighedens øjne," skriver Stig Viborg Pedersen bl.a.

Problemfyldt situation

Ifølge Flemming Jehrbo, der står for det kommunale tilsyn med byggeriet, er der stadig en del mangler på byggeriet, før kommunen kan give en ibrugtagningstilladelse til lejlighederne. Deriblandt også arbejde, som beboerne selv skal lave.

Han kalder situationen usædvanlig, fordi lejlighederne blev solgt, inden de var færdige.

»Det kan ikke give andet end problemer,« mener Flemming Jehrbo.

Når beboere har rykket Stig Viborg Pedersen for at få gjort arbejdet færdigt i deres lejligheder, har han til gengæld, ifølge beboere, truet med at sælge deres lejligheder til anden side, hvis de ikke makkede ret. Det kunne han, fordi han igennem mere end et år ikke ville skrive skøderne under på flere af lejlighederne, selv om folk var flyttet ind.

»Jeg har haft mange søvnløse nætter, hvor jeg var bange for at miste vores nye lejlighed, som vi har knoklet på i over et år,« siger Lone Degn, der i sin tid fik ideen til at overtage den gamle filmskole. Hun har i dag efter lang tids kamp fået sit skøde.

Stig Viborg Pedersen afviser at være årsag til Lone Degns problemer, der ifølge advokaten udelukkende skyldes, at hun havde svært ved at skaffe den nødvendige finansiering.

Nervøse beboere

Et andet par har oplevet, at uoverensstemmelser om istandsættelsen af deres lejlighed fik Stig Viborg Pedersen til at skifte låsen ud i lejligheden, få dage før de skulle flytte ind.

Stig Viborg Pedersen meddelte samtidig parret, at lejligheden ville blive solgt til anden side. Af frygt for at miste lejligheden indgik beboerne et kompromis med advokaten og bor i dag i lejligheden.

Formanden for ejerforeningen, Casper Harboe, vil ikke kommentere den aktuelle byggesag, men siger dog om skøderne:

»Jeg har kendskab til, at medlemmer af ejerforeningen har opfattet Stig Viborg Pedersens opførsel som pression.«

I øjeblikket er flere af beboerne så nervøse, at de ikke tør stå frem med deres kritik. I sidste ende risikerer de, at Stig Viborg Pedersens selskab nægter at gøre byggearbejdet færdigt. Og så har ejerforeningen et problem. For den har ansvaret for, at bygningerne bliver godkendt af kommunen.

jpk@jp.dk

Side 3

Andre læser

Mest læste

Del artiklen