Nyhedsnoter

Aktivister smed maling mod Østrigs ambassadeKøbenhavn

Ukendte gerningsmænd smed natten til mandag brun maling mod Østrigs ambassade på Sølundsvej 1 på Østerbro i København.

Ifølge Ritzaus oplysninger er det en gruppe, der kalder sig "Anonyme Antiracister", der står bag hærværket. Ifølge ordenspolitiets centrale vagtleder på Københavns politigård blev der sendt en patrulje til ambassaden for at optage rapport om det politiske hærværk. Det stod ved 01-tiden endnu ikke klart, hvort omfattende hærværk, der var tale om.

Hærværket skal ifølge aktivisterne ses som en protest mod Jörg Haiders højrenationale Frihedspartis deltagelse i den nye regering i Østrig. ritzau

NOAH: Bilerne ud af Europas miljøhovedstad

København Det er ikke alle, der ligesom overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) er stolte af at bo i Europas miljøhovedstad, København. Miljøorganisationen NOAH mener ikke, at byens miljøprojekt, der blev præsenteret på Københavns Rådhus fredag, er ambitiøst nok.

Bilerne skal ud af byen, busserne skal køre hvert 3. minut, og kun de fastboende skal have parkeringspladser inden for søerne. Sådan lyder NOAHs bud på en effektiv måde at bremse den stigende trafik i København på.

Ifølge NOAH er der ca. 30.000 parkeringspladser i København, mens der kun er 5000 såkaldte beboerbiler. Organisationen foreslår derfor, at man reducerer antallet af parkeringspladser. På den måde er der færre, som vil tage bilen med ind i byen, og den nye trafiksituation vil betyde, at busserne nemmere kan køre til tiden . /ritzau/

Skolen ved Høve Strand lukkes

ODSHERRED Frederiksberg Kommunes skole ved Høve Strand lukkes pr. 1. august 2000. Det har et flertal i kommunalbestyrelsen besluttet. Skolen ved Høve Strand har haft faldende elevtilgang, og det har ikke været muligt at sælge elevpladserne. Derfor er udgiften pr. plads steget fra 300.000 til 470.000 kr. om året. Ved at nedlægge skolen sparer kommunen 4,3 mio. kr. om året, men samtidig oprettes der alternative undervisningstilbud for 3,4 mio. kr. Feriekolonien Lumsås lukkes samtidig og derved spares 325.000 kroner. S, SF og Enhedslisten stemte imod ud fra begrundelsen, at kommunen med et voksende børnetal får brug for flere og flere pladser. Kommunalbestyrelsen skal senere tage stilling til, om skolebygningerne og feriekolonien skal sælges.
tb

Mand trængte ind til sovende piger

København To sovende piger fik en voldsom opvågning, da de natten til mandag opdagede, at en fremmed mand var trængt ind til dem og havde befølt dem.

Manden kom ind i lejligheden i Masnedøgade på Østerbro i København omkring klokken seks mandag morgen. Han klatrede først op på en container og kunne derfra komme ind gennem et køkkenvindue, der stod på klem.

Han forsvandt fra lejligheden, da de to piger på 13 og 14 år - som var alene hjemme - vågnede og skreg op. Ifølge kriminalpolitiets centrale vagtleder har pigerne beskrevet manden som cirka 20 år og klædt i mørkt tøj. Desuden talte han med accent. /ritzau/

Politi kan hjælpe ved hjertestop

København Der kan reddes menneskeliv, hvis landets politibetjente lærer at bruge en såkaldt defibrillator, der er et særligt elektronisk hjerteudstyr, som ved at give elektriske stød kan sætte hjertet i gang igen.

Det vurderer overlæge og hjertespecialist ved Bispebjerg Hospital, Jørgen Fischer Hansen, der også er formand for Hjerteforeningen.

»Ofte er politiet de første, der når frem, når en person er faldet om på gaden eller i supermarkedet med et hjertestop. Derfor ville det være en stor fordel, at politiet kunne håndtere en defibrillator. Teknisk set kan det sagtens lade sig gøre - apparaturet er ikke særligt svært at betjene. Det tager højst et par timer at lære det,« siger Jørgen Fischer Hansen til Politiken.

Han henviser til USA, hvor man i Rochester og Seattle har gode erfaringer med netop at udstyre betjentene med de moderne defibrillatorer, der vejer et par kilo stykket og er på størrelse med en telefonbog.

Vicerigspolitichef Erik Justesen er åben over for ideen.

»Vi vil undersøge og overveje forslaget,« siger han. ritzau/

Andre læser

Mest læste

Del artiklen