Fisk skal på finansloven

Fire "tunge drenge" fra bl.a. finanssektoren og det politiske liv skal skaffe millioner til Danmarks Akvariums projekt i Kastrup, Den Blå Planet.

Danmarks Akvariums ambitiøse planer om at opføre oplevelsescentret Den Blå Planet ved Kastrup Havn med en million årlige besøgende har nu fået ny luft, som gør, at institutionen mere end nogen sinde tror på, at projektet også bliver virkelighed.

Der er netop fremlagt et lovforslag i Folketinget, som for første gang skulle betyde, at Danmarks Akvarium fra 1. januar 2001 kommer på finansloven. P.t. er turistattraktionen ikke garanteret nogen støtte fra staten.

»Nu skal man ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt, men jeg tror på, at vi vil få statsstøtte til driften. Det vil både have betydning, når vi skal drive det store kompleks i Kastrup, men det vil allerede inden få stor betydning. Vi vil simpelt hen blive betragtet som et mere solvent foretagende, når vi skal ud at søge penge til Den Blå Planet,« siger adm. direktør Jesper Horsted.

Prominente støtter

I dag får de danske zoologiske haver mellem 3 og 7,5 mio. kr. årligt via finansloven. Men hvor mange mio. kr. der bliver tale om for Danmarks Akvarium, ved Jesper Horsted ikke på nuværende tidspunkt - ud over forventningen om et syvcifret beløb.

Samtidig er det lykkedes for ham at få sammensat en meget stærk kvartet som blikfang for Den Blå Planet.

Tidligere øverste chef for Den Danske Bank Knud Sørensen, tidligere minister og EU-kommissær Henning Christophersen og eks-finansminister Palle Simonsen samt direktøren for Københavns Lufthavne A/S, Niels Boserup, har alle sagt ja til at udgøre et såkaldt rådgivningsudvalg, hvis formelle opgave er at komme med gode råd.

»Men det er klart, at det vil få betydning, når vi søger penge, at de er gået ind og har blåstemplet vores projekt. Samtidig tror vi på, at deres store indsigt i arbejde med store projekter og store beløb samt deres meget store netværk helt naturligt vil gavne vores projekt,« siger Jesper Horsted, der oplyser, at de erfarne bestyrelsesfolk gør denne opgave gratis.

Han fastslår, at det som hidtil først og fremmest er akvariets daglige ledelse og bestyrelse, der skal skabe kontakterne til de fonde, institutioner og foretagender, som efter planen skal lægge sammenlagt en halv milliard kroner på bordet. Det er det beløb, der skal til, hvis den samlede plan for Den Blå Planet skal kunne realiseres.

Der er i dag ingen konkrete beløb på plads, ud over at grunden ved havnen er lovet ud til projektet. Jesper Horsted forventer, at der i år kommer konkrete økonomiske aftaler på plads.

peter.schollert@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen