Gøgeunge

Længe havde man sukket efter arkitektonisk visionært byggeri i hovedstaden og peget på havnefronten som den oplagte præsenterbakke. Og så stod endelig udvidelsen af Det Kongelige Bibliotek der og spejlede sig i vandet som svaret på alle bønner.

I begejstringen måtte stedet, der fik kaldenavnet Den sorte Diamant, have en kulturchef, der kunne sørge for offentlighed, formidling og boblende kulturel aktivitet, oplagt retrætepost for en politisk vingeskudt Jytte Hilden.

Nu er der landet en større appelsin i bibliotekets turban, end kulturchefen i sin vildeste fantasi kunne have drømt om: Popgruppen Aqua vil fejre deres nye CD med et international release party på biblioteket.

Højere kan et forskningsbibliotek ikke nå. Med den begejstrede Hildens ord passer Aqua til "et hus, der rummer både kulturarv og fremtidsvisioner". Aqua er fremtiden og visionen. Den Sorte Diamant rummer en koncertsal, men det er selvfølgelig ikke der, Aqua skal spille. Den internationale pladebranche er inviteret, så det er i bibliotekets store atrium-hall, at forstærkerne og pindemadderne stilles op. Arrangementet er selvsagt ikke for alle, så biblioteket lukkes for offentligheden. Huset skal være rømmet for brilleaber fire timer før den store læsesals normale lukketid.

Til hverdag er de "gammeldags" brugere af husets læsesale plagede af den megen uro i det nye storcenter. Koncentration forstyrres af de rastløse besøgende, der driver gennem Diamanten som et andet City 2, tiltrukket af arkitekturen eller muligheden for surferi på de mange internetskærme. Og kantinen er afløst af caféer så trendy, at ingen ph.d.-studerende har råd til sandwichbollen.

Med tiden oparbejder disse læsende gæster på Det Kgl. Bibliotek vel en fornemmelse af, at de nok er tålte, men ikke nødvendigvis hovedpersoner i et stykke arkitektur så flot, at bogfolket ikke kan forlange monopol. Tidsånden er nemlig ikke til fordybelse, men til begivenheder og visioner. Selv et forskningsbibliotek må ikke være en helle i hektikken.

Derfor er disse mennesker sikkert åndeligt rustede, når de om små fire uger må fortrække - de par timer før lukketid, herregud, bare det ikke bliver alt for ofte. Med resignation vil de skridte over kablerne til Aquas forstærkere, efterhånden belært om, at dette bibliotek egentlig er for fashionabelt til deres lidet prangende beskæftigelse. Man kan vel også forske derhjemme.

Noget tyder dog på, at København desuden har brug for en moderne koncertsal med en arkitektur så raffineret, at den også kan tiltrække fashionable cocktailparties. Eller er tilbygningen til Det Kgl. Bibliotek så arkitektonisk original, og er huset udstyret med så velklingende et tilnavn, at ingen popgruppe nogensinde vil opgive det, som den perfekte ramme til internationalt show off?

Andre læser

Mest læste

Del artiklen