En digterspire fra Borup

13-årige Signe Vilhelmsen har skrevet dagbog og digte, siden hun var ni. I går blev hun kåret som vinder af Roskilde Litteraturfestivals store novellekonkurrence.

Hun stikker armen ind bag bøgerne i reolen over sengen og haler en lille stak kinabøger frem.

»Du må godt se dem,« siger hun, en anelse genert, og åbner den første af de små bøger i kulørt indbinding.

Siderne er fyldt med digte, skrevet med rund og sirlig ungpigehåndskrift.

»Jeg skriver altid i hånden. Både når jeg skriver dagbog og digte. Det er mere personligt at skrive i hånden. Og så kan jeg også bedre gemme det væk. I øvrigt kunne jeg aldrig drømme om at overlade noget så privat som min dagbog til en computer,« siger 13-årige Signe Vilhelmsen.

I går blev hun kåret som vinder af Roskilde Amts novellekonkurrence for unge mellem 13 og 20 år. 277 noveller deltog i konkurrencen, der var opdelt i to klasser: En for 13-15 årige og en for 16-20 årige.

Signe vandt med novellen "Men jeg er mig selv", som bringes i sin helhed her på siden.

»Den handler om en pige, der har haft et meget tæt forhold til sin mormor, og da mormoren dør, mister pigen noget af sig selv. Derfor søger hun ind i en engleverden,« siger Signe Vilhelmsen.

Hvem er jeg?

»Jeg har altid været dybt fascineret af engle. Af deres skønhed og mystik. Men det er ikke en historie om mig selv, min mormor lever i bedste velgående,« siger hun og forklarer, at den unge pige i novellen er inspireret af to gode veninder.

»Men dybest set handler historien jo om at finde ud af, hvem man er. Mange unge har svært ved at finde sig selv, og det gælder selvfølgelig også mig. Hvad skal man, hvad er ens opgave her i livet - den slags ting skriver jeg om. I novellen ender det med, at pigen finder sig selv og opdager, at hun er god nok alligevel,« siger Signe Vilhelmsen.

Den 13-årige forfatterspire går i 8. klasse og bor i et parcelhus med sine forældre og to ældre søskende i Borup 50 km syd for København. Faren er ansat i Udenrigsministeriet, moren er kustode på Statens Museum for Kunst, og de første tre år af sit liv boede Signe i Afrika, hvor faren var udstationeret. Siden har hun rejst mere end de fleste, bl.a. i Indien, hvor faren også var udstationeret.

»Måske skal han til Vietnam inden så længe. Og så drømmer jeg om at flytte med. Jeg vil vildt gerne ud og rejse igen. Det er godt, når man gerne vil skrive. Så skal man ud og opleve verden,« siger hun.

Hun har skrevet dagbog, siden hun var ni, og efterhånden er det blevet til seks-syv kinabøger, fyldt med dagbogsnotater og tre med digte. Hun bruger mindst en time om dagen på at skrive.

»Nogen gange dukker en sætning bare op i mit hoved, f.eks. ovre i skolen. Det kan være en følelse eller noget, jeg har tænkt på, som pludselig kommer frem i ord. Så går jeg og tænker på den hele dagen, og så snart vi har fri, skynder jeg mig hjem for at skrive ordene ned.«

Så sent som i mandags dukkede sætningen "Jeg sidder på kanten af min grav" pludselig op. Og samme eftermiddag skrev Signe Vilhelmsen følgende digt:

Jeg sidder

på kanten af min grav,

lader jorden give mig

sorte fingre

stenen er blank

kisten sort

ingen husker mig

væk væk væk

er jeg

uden navn

uden liv

væk væk væk

jeg sidder på kanten

på kanten af min grav

lader mine hvide døde

fingre glide hen over kistens

låg

ingen husker mig

jeg husker skammen

ikke engang præsten

sagde "amen". »Jeg ved ikke, hvad jeg tænkte på, da jeg skrev det. Ordene kommer bare flydende,« forklarer hun.

Og det er i hvert fald ikke, fordi hun selv er trist og tungsindig.

»Tværtimod. Jeg er meget glad for tiden. Jeg har nogle rigtig gode veninder og en dejlig familie. Og så har jeg lige fået en sød kæreste,« siger hun med et hemmelighedsfuldt smil.

»Han er 15 år. Vi mødte hinanden nytårsaften, så vi har ikke set hinanden ret mange gange endnu....Jeg tror, mine forældre er lidt bekymrede. Fordi han er 15 år.«

De store klassikere

På det lille skrivebord står en større samling af blokstearinlys med romantiske motiver fra Biblen. Ikke fordi Signe er spor religiøs.

»Men jeg elsker at skabe en stemning, når jeg skriver. Så skriver jeg bedre,« forklarer hun.

På bordet ligger Jostein Garders "Sophies valg" og et par romaner af Louis Bromfield, "Parkingtons" samt "Og regnen kom". Klassikere fra første halvdel af forrige århundrede, men i dag er det de færreste 13-årige, der overhovedet ved, de eksisterer. Signe Vilhelmsen har lige slugt dem.

»Jeg er ikke så meget til ungdomsbøger, de er så tomme. Men Louis Bromfield, han skriver vildt godt. Det er meget dybt, og man lever sig virkelig ind i alle personerne.«

Hip-hop og Grease

Signe Vilhelmsen er en rigtig læsehest. Men der skal også være tid til veninderne og til at gå til hip-hop dans og til at spille med i "Grease", som skal opføres til foråret på den lokale skole.

»Jeg skal spille Cha-Cha, en ung pige, der ikke har særlig mange replikker, men til gengæld danser en del,« siger Signe Vilhelmsen.

Som så mange andre unge piger kunne hun godt tænke sig at blive skuespiller. Men allerhelst vil hun være forfatter.

»Det er min store drøm. Men det er jo så usikkert. Om man kan. Og om man har talentet.« Med førstepræmien i følger 5000 kroner.

»Jeg bruger nok nogen af pengene til bøger. Men de fleste skal spares op til sommerferien, hvor jeg planlægger at rejse til USA sammen med en veninde, der har familie derovre.«

Førsteprisen for de 16-20 årige blev vundet af Anna Katsina Friis på 18 år. Den officielle overrækkelse finder sted på onsdag på Amtsgården i Roskilde.

eva.plesner@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.