Pomfrittens overmagt

Det var et indlæg på Københavns Kommunes elektroniske debatforum for folkesundhedsplanen, der satte denne artikel i gang.

Under overskriften "Noget nogen burde gøre noget ved" beklager en bruger af Nørrebrohallen sig over, at hallens sportscafé tager sig ud som en grillbar med farvestrålende Coca-Cola-skilte og reklamer for alskens friturestegt grillmad og giftigt udseende saftevand.

Brugeren efterlyser sund, økologisk mad og kalder signalet, som man sender ud til sportsdyrkende børn og unge, forkasteligt.

JP København satte sig for at efterprøve påstanden og sammenligne den udskældte Nørrebro-mad med udbuddet i tre andre sportshaller.

Avisen allierede sig med ernæringskonsulent Hanne Jensen fra Forskningsinstitut for Human Ernæring på Landbohøjskolen, og hun fik både lyspunkter, skuffelser og aha-oplevelser på rejsen, der gik fra Nørrebro over Vesterbro til Rødovre og Gladsaxe.

Masser af friture

Grillbar-reklamerne springer unægtelig i øjnene, når man besøger Nørrebrohallen. Et lysende skilt ved indgangen til sportscafeen lokker med menuer i McDonald's-stil, hvor pomfritter og cola indgår som fast bestanddel til burger, kyllingeburger, chicken wings, fiskefilet og fiskeburger.

I den anden ende af foyeren lyser automater med chokolade-bar'er og cola op, men begiver man sig indenfor i cafeen med pastelfarvet interiør og glaspartier, bliver billedet mere nuanceret.

En kølemontre udstiller friske sandwich med tun, skinke/ost og tyndsteg garneret med salat og spirer, og på disken findes en frugtkurv.

»Det der ser jo meget godt ud,« siger Hanne Jensen med et overrasket blik på montren. Men et blik ned over cafeens omfangsrige menukort får alligevel madkost-vogterens rynker frem og enhver kostpyramide til at falde i grus.

Her dominerer pølser og friturestegt mad som fritter og fiskefilet, men også chili con carne - mad som Hanne Jensen spår til at være halvfabrikata, hvor vitaminerne går tabt, og fedtet nemt får overmagten.

»Udvalget er bredt, men ernæringsmæssigt ser det ikke så pænt ud. De meget bevidste kan da bestille en dagens salat, men efter min mening havde det været bedre at satse på færre retter og så lave noget mere frisk mad, hvor vitaminerne ikke går tabt. Det kunne være pitabrød med salat, tun eller magert kød og grove italienske boller eller flækkede flutes, hvor man kunne købe pålæg til. Det kunne også være salater med pasta og ris eller pasta-retter med magert kød,« siger Hanne Jensen.

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra sportscafeens leder, der var syg i den forløbne uge.

Testens duks

Vores ernæringskonsulent er klar til at udnævne DGI-byens cafe til miniundersøgelsens duks. De to nystartede cafeer, der bl.a. betjener vandkulturhusets kunder, har kun haft åbent i et par uger og kan endnu ikke tilbyde et færdigt udvalg, men personalet viser toasts og sandwiches med pate, tunsalat, ost, rullepølse og salat/grøntsager frem.

På bardisken står en frugtkurv og en lille kurv med slik, men personalet forklarer, at der vil komme mere slik, og at DGI-byens anden café også serverer popcorn og peanuts.

De henviser i øvrigt til restaurationschef Mark Fuhrmann, der også driver DGI-byens restaurant, og i telefonen afviser han at give efter over for frituren.

»Når vi får godkendt cafeerne af myndighederne, regner vi med at servere forskellige salater og sunde sandwich. Vi vil prøve at ride på en sundhedsbølge og satser direkte på at undgå pomfritter og pølser, men hvis folk går amok, kan vi jo blive nødt til at bide i det sure æble, selv om vi helst vil undgå det. I første omgang ser vi, hvordan det går tre-fire måneder uden pomfritter,« siger Mark Fuhrmann, der også vil satse på sunde drikke.

»Vi vil lave en cocktail-bar, hvor vi blander friskpressede frugter og grøntsager som f.eks. appelsiner og gulerødder. Det vil smage ligesom en rigtig cocktail - bare uden spiritus,« siger han.

Den udmelding begejstrer Hanne Jensen.

»Flot, at man satser på sådan en profil, som forhåbentlig kan blive forbillede for andre sportshaller.«

Friske boller

Dernæst går turen til Rødovre-hallens cafeteria, hvor man kan spise sin mad med udsigt ned over hallens baner. På disken dominerer slikket i alskens farver i plasticdåser, men et par frisklavede sandwich i plasticbokse fanger ernæringskonsulentens blik og får ros med på vejen. Desuden svømmer nogle gulerødder rundt i en skål vand, og bagest på disken står en frugtkurv. Men menuen på det store lysende skilt over disken skuffer igen vores kritiske kostekspert.

Her tilbydes grillkyllinger og fiskefiletter med pomfritter, remoulade og agurkesalat, biksemad og frikadeller, burgere, frikadelle- og ribbenssandwich, pølser og forårsruller. Et par lyspunkter er, at der findes en dagens ret og pasta med kød.

»Der er friske burgerboller og en dagens ret, og det er positivt, at folk kan få et ordentligt måltid, men ellers er udbuddet af friske varer ikke særlig stort. Det er selvfølgelig en forretning, der skal løbe rundt, og der er jo ikke spild ved varer, man hiver ud af fryseren, men alligevel skal man tænke på signalet til de mange unge, der kommer her. At spise det en enkelt gang gør ikke noget, men hvis de spiser den slags halvfabrikata tre-fire gange om ugen, får de ikke nok vitaminer, og kosten bliver for fed,« siger Hanne Jensen.

Hun vil hellere have flere kulhydrater i maden til sportsfolkene og foreslår bl.a. bagte kartofler med skinke og lidt dressing.

Den daglige leder af cafeteriet, Maren Hansen, er lidt pikeret over besøget, og forklarer, at hun skam laver ernæringsrigtig mad til ishockeylandsholdet og den nærliggende idrætshøjskole, ligesom hun har stået for individuelt tillavet mad til både allergikere og vegetarer under et internationalt skøjtestævne.

»Vores fast-food mand er ked af mig, fordi jeg sender så meget retur. Børnene er også blevet mere bevidste om, hvad de spiser. Vi havde håndboldstævne i går for 8-10 årige, og de fleste ville ikke have pomfritter og pølser, men forlangte toast i stedet,« siger Maren Hansen.

Høje fedtprocenter

I cafeteriet ved Gladsaxe Svømmehal og Sportscenter støder vi på en regulær pomfritparade. En række lysende og farvestrålende fotos over disken viser udbuddet, og de fem første retter fra burgere over herregårdsbøf til møllehjuls-bøf serveres med pomfritter. Længere henne ad rækken stråler pølsebiks med pomfritter, frikadeller med kartoffelsalat og hot-dogs, men også en for vores ekspert mere lødig pita med tun eller skinke og en gratin.

På disken og i en kølemontre tilbydes lidt smørrebrød og små sandwichboller samt flutes. Et lille, diskret skilt bekendtgør, at det er muligt at få dagens salat, og der er også en frugtkurv og gulerødder i vand.

»Pitaen kan være sund, og det er godt med de små boller og sandwich, men ellers er det overvejende høje fedtprocenter,« lyder den klare dom fra Hanne Jensen, der ser lidt benovet ud ved udsigten til de lysende pomfritter.

Det har ellers ikke skortet på den sunde vilje hos forpagter Vivi Lindner, som serverer.

»Jeg har forsøgt med en salatbar, men jeg solgte kun fire portioner om ugen, så jeg måtte smide næsten det hele ud igen. Derfor laver jeg nu salat på bestilling. Dagens suppe solgte heller ikke, og de, der havde stedet før mig, måtte opgive at køre med en dagens ret, for det kræver ekstra personale,« siger Vivi Lindner, der nysgerrigt spørger til, hvordan Rødovre-hallen får dagens ret til at løbe rundt.

Hun forklarer, at det mest er svømmehallens gæster, der køber mad, og de går efter haps-dogs og pomfritter.

»Når familier kommer her, vil børnene have noget andet end det, de får derhjemme, og så plager de om pølser og pommes frites,« siger Vivi Lindner, der ugen før kun fik solgt to-tre portioner af den pastaret med soltørrede tomater, som hun havde tilberedt. Pasta og ris er dog i høj kurs, når sportsklubber bestiller mad hos hende.

Vivi Lindners ord gør indtryk på vores ernæringskonsulent, der i bilen opsummerer dagens indtryk af cafeteriamaden.

»Jeg kan godt se, at der er mange ting i det: vaner og unges oprør, den tid og det personale man sparer ved at køre med frysevarer, der frituresteges. Men alligevel synes jeg ikke rigtig, at man tager udfordringen op, for man kunne relativt nemt tilberede meget sundt, der fremstod lækkert. De sunde alternativer og små skilte med salat forsvinder let i mængden af pomfritter. Det er nok en kultur for sig, der vil kræve meget at lave om på, f.eks. ved at trænere siger til børn og unge, at de skal spise ordentligt efter træningen,« siger Hanne Jensen.

thomas.bjerg@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.