Demokrati kan ikke spoles tilbage

"Hele København skal inddeles i bydele, hvor det lokale ansvar er placeret lokalt, og hvor de fælles opgaver løses fælles."

PETER MARTINUSSEN og Steen Flemming Jørgensen har nu sendt den socialdemokratiske prøveballon op, der hedder, at bydelsforsøgene i København skal afskaffes.

Der har været meget stor lukkethed omkring Socialdemokratiets debat om bydelsforsøget og dets fremtid, hvilket normalt tyder på stor uenighed. Derfor vil jeg håbe, at det ikke er partiets linje, der nu er ved at blive afprøvet.

Bydelsforsøgene har bestemt ikke været fejlfrie, men jeg mener at Martinussen og Jørgensen tager fejl, når de alene placerer ansvaret for fejlene hos bydelsrådene. Som bydelsrådsmedlem på Indre Nørrebro har jeg gang på gang oplevet borgerrepræsentationens København som den reelle hindring for gode nye lokalt funderede initiativer. Da jeg har siddet i børn- og unge udvalget og trafik, byplan og miljø-udvalget er det naturligvis derfra den helt nære erfaring ligger.

I alle årene, hvor bydelsforsøget har kørt, har der været mangel på daginstitutionspladser. Vi har opfordret daginstitutionsledere, medarbejdere og forældrebestyrelser til at være kreative og opmærksomme på muligheder for steder, hvor der kunne oprettes nye daginstitutionspladser. Der er efterhånden etableret en lang solid liste over små og store steder/initiativer, der kan lette på pladsbehovet. Men fordi beslutningsprocesser og økonomi omkring etableringen af daginstitutioner ikke er lagt ud, er der meget få af disse forslag, der har kunnet realiseres, endsige blive afprøvet.

Det mest grelle eksempel er stadig bygningen af institutionen på Kapelvej, hvor bydelen ønskede og var ret langt med planlægningen af en økologisk daginstitution. Her er nu placeret en "øjebæ" i beton omkranset af noget der ligner der er hentet ved grænsen til DDR.

Et andet eksempel er nørrebroernes ønske om en svømmehal. Efter en række langvarige og komplicerede forhandlinger med Københavns Kommune og andre lokale interessenter, er vi nu landet på en model der hedder at der skal bygges en sportshal i stedet.

FINT NOK, i den sag har vi alle været smidige, undtagen til det sidste skridt, nemlig at sikre den basisbevilling, der skal til for at byggeriet kan komme i gang. Bydelsforsøgene skal afskaffes, ja. I stedet skal hele København inddeles i bydele, hvor det lokale ansvar er placeret lokalt, og hvor de fælles opgaver løses fælles.

Der er ikke på nuværende tidspunkt belæg for at omlægge hele Københavns Kommune til 15 selvstændige kommuner, dertil er der alt for mange tværgående opgaver i byen indenfor trafik, forsyning og udvikling. Men det kan ikke nytte, hverken at udvide forsøget med en enkelt eller to bydele mere eller blot forlænge forsøgsperioden.

Der er en række udestående opgaver omkring bydelenes økonomi, der ikke kan løses uden at bydelsforsøget kommer til at omfatte hele København. Alternativet foreslået af Martinussen og Jørgensen er urealistisk.

Det kan godt være, at der fortsat er mange, der ikke opfatter bydelsforsøget som en demokratisk gevinst, men hvis man spørger de centrale deltagere i bydelsforsøget, og her tænker jeg primært på daginstitutionsledere og medarbejdere, skoler og forældrebestyrelser, så tror jeg ikke der er mange på Nørrebro, der ønsker sig tilbage til kommunen, og det er da også den historiske erfaring, at demokratiet ikke kan spoles tilbage.

JEG SYNES, at det har været hårdt at være med til at starte bydelsforsøget op, og jeg kan godt forstå den socialdemokratiske skepsis over for at skulle finde egnede kandidater til så mange bydelsråd, men så er det altså en demokratisk pligt at være med til at engagere borgerne og samarbejde - også udenfor partierne. Det tror jeg heller ikke vil være usundt for socialdemokratiet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.