Kulturel udviklingspulje nedlagt

I februar mødes kultur og fritidsudvalget i København og repræsentanter fra fire fagudvalg for at evaluere resultaterne af Den Kulturelle Udviklingspulje, der blev nedlagt ved årsskiftet og efterlader et stort hul.

»Til at begynde med virkede det, som om folk ikke vidste, at puljen eksisterede. Men da de fandt ud af det, kom der en bunke ansøgninger.«

Selv om forsøget med Den Kulturelle Udviklingspulje i København endnu ikke er evalueret, mener maleren Erling Steen, der var en af tre repræsentanter i fagudvalget for billedkunst, at udvalget gjorde en forskel.

»Det, der har interesseret mig, har været muligheden for at støtte billedkunsten på kommunalt niveau og få en spredning af midlerne og magten,« siger han.

En holdning han har mærket, at han ikke delte med store dele af billedkunst-miljøet.

»De fleste er vant til et bestemt støtte-system og har ønsket at fastholde og konsolidere deres magt ud fra en frygt for, at pengene ville gå til amatører. Men efter min opfattelse er der ingen grund til at have store centrale fonde som Statens Kunstfond, og det nye oplæg til lov om billedkunst oser langt væk af magtbegær og centralisme. Det er ubegribeligt, at man vil acceptere en lov, hvor halvdelen af pengene vil gå til museerne i stedet for til de udøvende kunstnere,« siger Erling Steen.

Lørdagsslik

Den Kulturelle Udviklingspulje var en del af de regionale kulturforsøg. Et samarbejde mellem Kulturministeriet og Københavns Kommune, hvor de kommunale politikere rådførte sig med et udvalg for billedkunst, børne- og etnisk kultur, musik og teater.

Den Kulturelle Udviklingspulje uddelte fra 1997-99 i alt 29 mio. kr., og Erling Steen mener, at arbejdet var en succes.

»Ud over billedkunsten fik vi givet et løft til kunsthåndværk, der normalt er et underforsynet område, og der var et godt samarbejde mellem fagudvalgene og politikerne. Der var ikke et bestemt beløb til hvert udvalg, så det var ligesom at dele lørdagsslik, men det fungerede fint,« siger han.

Sangerinden Tamra Rosanes sad med i musik-udvalget.

»Den rytmiske musik står altid nederst på listen, og der er aldrig penge nok. Så udviklingspuljen var en dejlig lejlighed til at dele nogle penge ud, og jeg har kæmpet for, at de gik til nykomponeret dansk musik. Jeg synes, at vi havde en vigtig rolle i forhold til politikerne, og nu, hvor vi lige var kommet ind i arbejdet, er det slut,« siger Tamra Rosanes.

»Udviklingspuljen efterlader et stort hul, hvor mange projekter ikke vil kunne få støtte og en masse ting dermed vil falde igennem,« siger hun.

Omstillingsproces

Teaterleder Mogens Holm, Taastrup Teater, der sad i teaterudvalget, mener, at det tog tid for politikerne og fagudvalgene at spore sig ind på hinanden.

»Som rådgivere stod vi for den faglige indsigt og sikrede, at alle ansøgninger blev ens behandlet, men der var nogle diskussioner mellem udvalget og politikerne. Nu, hvor puljen og udvalgene nedlægges, vender vi tilbage til en "lovløs tilstand," hvor det igen er embedsmændene og politikere, der fordeler pengene,« siger han.

Medlem af kultur- og fritidsudvalget Leslie Arentoft (V):

»Fagudvalgene var en succes. De havde ekspertisen, men forstod i begyndelsen måske ikke helt, at vi som politikere i sidste ende tog beslutningen, og det kom bag på dem, at der lå en holdning bag. Men vi kom frem til en ordning, hvor vi ikke gav penge til projekter, de ikke havde indstillet, men omvendt også kunne vende tommelfingeren ned til projekter, de havde indstillet,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kulturborgmester Hans Thustrup Hansen (K).

asger.westh@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.