Børnene og virkeligheden

Borgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) havde i JP København den 28. december et debatindlæg, der kraftigt angreb mit synspunkt om, at Københavns Kommune skal skabe nogle bedre rammer for at få arbejdsliv og privatliv til at hænge sammen for vores medarbejdere.

Kernen i mit synspunkt er, at vi lokalt i kommunens afdelinger og kontorer skal være mere indstillet på at indrette os mere familievenligt og som ét eksempel ved, at en kollega kan tage et halvsløjt barn med på arbejde nogle timer.

Han vender mit forslag på hovedet og benytter anledningen til at fremføre kritik af noget, jeg aldrig har sagt eller ment. Jeg vil gerne slå fast, at syge børn skal være hjemme og passe deres seng, hvis det er det bedste for dem. Så enkelt er det. Og det praktiserer vi hjemme hos os med tre børn på to, tre og ti år.

Ind imellem kan de imidlertid også blot være lidt pjevsede, og man er ikke helt glad for at aflevere dem i vuggestue eller børnehave, men man gør det alligevel, fordi der er ikke flere omsorgsdage, og det jo ikke er mere end fem dage siden, man sidst blev hjemme på grund af " barns første sygedag".

Farfar har taget sin store del af slæbet, og det er ikke mere end et par uger siden, at mormor kom fra Jylland for at passe børn. Husk også, at "man" i langt de fleste tilfælde er en kvinde.

I kommunen arbejder vi meget med personalepolitikken, og vi forsøger at nedbringe vores sygefravær og andet fravær ved at udvikle arbejdspladserne. Alle vores statistikker viser klart, at kvinderne har det største fravær, og meget af dette fravær kan helt sikkert henføres til, at der tages for lidt hensyn til børnefamilierne i den måde, vi har indrettet os på.

Vores projekt kaldet "Familievenlige arbejdspladser", som er omtalt i JP's oprindelige artikel, handler om mange ting. Bl.a. øget anvendelse af muligheden for at arbejde hjemme i perioder, i andre tilfælde at kunne tage på arbejde nogle timer med det næsten "børnehaveklare" barn med for eksempel den behandlede øjenbetændelse osv. - alt sammen naturligvis fastlagt på den enkelte kommunale arbejdsplads. Det er vigtigt, at søger at indrette os mere familievenligt.

I dag løser kvinderne langt de fleste børnepasnings-opgaver - også ved sygdom. Det er ikke rimeligt, men al erfaring viser, at vi mænd meget lidt forsømmer jobbet til fordel for børnene. Kvinderne tager over og har derfor et større fravær.

Hvis vi kan skabe en kultur, hvor kollegaerne er mere positivt indstillet på at se et halvsløjt barn et par timer en dag, hvor det kniber, og måske endda hjælper lidt til, så mor kan få det værste arbejde fra hånden, har vi ganske vist ikke udryddet uligheden mellem mænd og kvinder. Men vi har sikret, at kvinderne ikke får endnu dårligere vilkår på arbejdsmarkedet på grund af et stort fravær.

Der er et praktisk forslag. Det er én farve på paletten blandt mange, for at vi kan skabe en bedre sammenhæng mellem familielivet og et stresset arbejdsliv.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.