Københavns kulturliv på smalkost

Nedlæggelsen af Den Kulturelle Udviklingspulje vil ramme det københavnske kulturliv hårdt i år.

»År 2000 bliver ikke et orgie for kulturen i København. Det ser faktisk voldsomt sort ud,« siger medlem af kultur- og fritidsudvalget i København Leslie Arentoft (V).

Ved årsskiftet sluttede forsøget med Den Kulturelle Udviklingspulje, der fra 1997-99 har uddelt godt 29 mio. kr. til kulturelle aktiviteter og projekter. Umiddelbart er der ikke udsigt til, at puljen, der var et samarbejde mellem Kulturministeriet og Københavns Kommune, erstattes af en ny ordning.

»Det er trist, at puljen nu er væk, og det er klart, at der vil blive færre penge at gøre godt med. Der skal prioriteres meget hårdt. Ud af de frie midler på godt otte mio. kr., vi har i år, har Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten allerede brugt de syv på blandt andet at videreføre Kulturfabrikken på Amager, så vi starter det nye årtusind på smalkost. Kulturlivet har måske ikke opdaget det endnu, men når det gør det, begynder folk at "pive",« siger Leslie Arentoft.

»Men det er faren ved forsøgene. Folk vænner sig til dem,« siger han.

Jens Kjær Christensen fra Enhedslisten er heller ikke optimistisk.

»Der kommer et stort hul nu, og som udgangspunkt er det en håbløs situation. Vi har ikke nogle "buffer-penge" i København i år, og det pudsige er, at det beløb, der nu mangler svarer til det beløb, vi udgangspunktet blev pålagt at spare på kultur- og fritid. Så vi kan med frygt og bævren se frem til den næste to procents-besparelse, vi skal igennem i år,« siger han.

Statens medansvar

Jens Kjær Christensen mener dog ikke, at Københavns Kommune står alene med problemet.

»Det er forkert at iværksatte forsøg med mange penge og så pludselig sige stop. Men Kulturministeriet har ikke villet indgå en kulturkontrakt med Københavns Kommune. Man vil vente og se, hvad der sker med Hovedstadens Udviklingsråd (HUR), men det kan jo tage lang tid,« siger han.

Nedlæggelsen af Den Kulturelle Udviklingspulje betyder et farvel til fire fagudvalg inden for billedkunst, børne- og etnisk kultur, musik samt teater. Fagudvalgene har behandlet støtteansøgninger og er kommet med indstillinger til politikerne i forsøgsperioden.

»For første gang i verdenshistorien gik Kulturministeriet og kommunen sammen om en løsning, der skulle bringe kulturen i København videre med store vingeslag, og så nedlægges det. Det er katastrofalt for byens kulturliv, der nu kun vil få halvdelen af de hidtidige penge, og der er ingen andre steder at gå hen. Kulturministeriet bærer sin del af ansvaret,« siger teaterleder Mogens Holm, Taastrup Teater, der har siddet med i teaterudvalget.

Kunstnerisk målestok

Mogens Holm mener, at det er et stort tilbageskridt, at det nu igen er op til embedsmænd og politikere at vurdere, hvordan kulturkronerne skal fordeles i København.

»Man kan altid diskutere vores kompetence, men som fagudvalg sikrede vi en ens og demokratisk behandling af alle ansøgninger. I stedet for at have en kunstnerisk målestok, går man tilbage til tilfældighedernes princip, hvor man skal være heldig, have foretræde for kultur- og fritidsudvalget, eller vinden skal blæse i den rigtige retning, før man får penge,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) eller kulturborgmester Hans Thustrup Hansen (K).

asger.westh@jp.dk

Side 6

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.