Sæt fart på bydelsopdelingen!

"Man kan frygte, at Venstre med sit udspil ikke blot stiller sig udenfor, men også er det figenblad Socialdemokratiet kan bruge som undskyldning for at sige nej."

ROM BLEV IKKE bygget på en dag. Ligeså bygges de københavnske bydele ikke i morgen eller om få år. Det er en proces, der er startet, og som må fortsætte i mange år. Væk med centralisme og indførsel af nærdemokrati.

Er man tilhænger af de københavnske bydelsforsøg, må man for tiden med bekymring konstatere mangelen på tiltag for at få videreført ideen og nærdemokratiet. Er der ikke et flertal for en fortsættelse efter 31. december 2001, stopper forsøgene automatisk.

TIL DATO HAR debatten om forsøgene været præget af de samme standpunkter som for fem år siden. Det Konservative Folkeparti er fortsat imod, den samme opfattelse har Dansk Folkeparti, som ikke var repræsenteret. Venstre står fortsat alene med ønsket om skatteudskrivning udlagt til bydelene. SF, Enhedslisten og Det Radikale Venstre vil have bydelsstyre i hele kommunen, mens Socialdemokratiet tøver. Man skal dog ikke glemme, at bydelsforsøgene kom til verden i et kompromis uden om S, hvor V, SF, EL og R var ophavspartierne til et brud med den centralisme, som hidtil havde hersket i København.

Disse partier har derfor en forpligtigelse til at holde sammen og sikre en videreudvikling. Man kan frygte, at S vil udnytte et manglende sammenhold til at sabotere udviklingen og måske endda vende tilbage til det centralistiske styre før 1997.

Med de hidtidige udmeldinger, har S, alt imens man internt diskuterer forsøgene, fået serveret initiativet omkring bydelsforsøgene på et sølvfad. Vender man tommelfingeren nedad til bydelsforsøgene, vil man have flertal sammen med K og DF, og vender man tommelfingeren opad, vil de have flertal sammen med SF, EL og R.

Spørgsmålet er så, hvad V vil gøre med sit krav om skatteudskrivning, som man står alene med, samtidigt med at stemmerne ikke er nødvendige for et flertal. Men man kan frygte, at V på Københavns Rådhus med sit udspil ikke blot stiller sig udenfor, men også er det figenblad, S kan bruge som undskyldning for at vende tommelfingeren nedad og dermed stoppe bydelstanken eller reducere dem til lokalråd uden reelle beføjelser.

Med håbet om, at S vender tommelfingeren opad, skal der også være tid til at drøfte en videreudvikling og ikke kun kosmetiske ændringer, så man ad åre kommer nærmere det endemål, som naturligt kunne være selvstændige kommuner.

AT UDVIDE ordningen til hele København vil være oplagt. I dag er København administrativt opdelt i bydele. Men vil nogle af disse bydele ikke være for små, og vil nogle bydele ikke skabe en unaturlig grænse?

De seneste budgetproblemer i Kgs. Enghave rejser spørgsmålet om, hvor lille en bydel kan være. Vil Kgs. Enghave, Christianshavn og Islands Brygge ikke være bedre tjent med at blive lagt sammen med en anden bydel? Vil det ikke være fornuftigt, om de nye bydele fik en størrelse som Københavns nabokommuner, så der blev skabt en sund konkurrence ?

I dag forekommer nogle bydelsgrænser kunstige. Den københavnske del af Amager - Sundby - opdeles kunstigt i to bydele. Årsagen var et lokalt ønske om et samlet Sundby. Den diskussion vil uvilkårligt dukke op igen. Lignende problemer vil der være andre steder. Indre og Ydre Nørrebro og Østerbro. Fastlæggelsen af bydelsgrænserne kræver derfor en grundig overvejelse.

Opgavevaretagelse vil også blive en central rolle, hvor Venstre har bragt spørgsmålet om skatteudskrivning ind i debatten. Selv om forslaget skulle blive afvist af de andre partier, bør det overvejes, om nogle af de nuværende centralt fastsatte takster ikke kan lægges ud til bydele, f. eks. daginstitutionstaksterne.

Bydelene klarer mange opgaver bedre end det resterende København. De har i langt højere grad har været på forkant med udviklingen, når det gælder udliciteringer.

F. eks. sendte Indre Nørrebro gaderenholdelsen i udbud og tjente et millionbeløb. En anden ordning er indkøb for de ældre, som er blevet udlagt til supermarkeder og lign., så de knappe hjemmehjælpstimer kan bruges langt mere nyttigt. Anlægsopgaver kunne man også lægge ud til bydelene

Der er således mange forhold, som skal ændres, såfremt bydelene skal fortsætte og videreudvikles, ligesom flere sikkert vil være indeholdt i evalueringen af bydelsforsøgene. Derfor haster en løsning.

IGANGSÆTNINGEN AF forsøgene viste, at etableringen tager tid, og var set i bagspejlet nok for kort. Det medførte især i den første tid problemer. Dette sammenholdt med vanskelighederne med at finde en bredt accepteret tilskudsmodel har givet og giver fortsat problemer.

Otte gange har modellen gennemgået ændringer i dens korte levetid og er utvivlsomt medvirkende til den økonomiske usikkerhed bydelene konstant lever i. Derfor er der behov for at politikerne stopper skyttegravskrigen fra før 1997 og nu ser fremad.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.