Minusser overalt i miljøet

Status for miljøet i København peger på at indsatsen skal styrkes på alle områder.

København - Europas Miljøhovedstad, som byens borgmestre selv ynder at kalde hovedstaden - har det ikke helt så godt, som festtalerne antyder.

I den første samlede beskrivelse af miljøtilstanden og miljøbelastningen i Københavns Kommune peger fagfolk i Miljøforvaltningen på, at der stadig er mange, store problemer, og at målsætningen ikke er nået på centrale områder.

Trods en målrettet indsats fra Københavns Kommunes side går det ikke helt efter planen:

"Støj- og luftforureningen fra trafikken er for stor, og det bliver vanskeligt at nå målene for reduktionen af udledning af CO{-2} fra trafikken. Jordforureningen udgør et væsentligt problem og kan true menneskers sundhed og grundvandet. Endvidere lever flere af de ferske og marine vandområder ikke op til målsætningerne for vandkvaliteten."

En vittighed

Sådan sammenfattes miljøstatus i rapporten, som netop er blevet taget til efterretning i miljø- og forsyningsudvalget i København uden den store debat.

»Det er lidt af en vittighed at kalde København for Europas Miljøhovedstad, når man læser status. Vi er ikke specielt rene eller sunde sammenlignet med andre storbyer i Europa, og tilmed går udviklingen ikke efter målet og i nogle tilfælde i den forkerte retning. Det gælder eksempelvis for trafikken med alle dens miljøskadelige følgevirkninger, som støj og forurening, som rapporten tydeligt viser,« siger Rikke Fog-Møller fra Enhedslisten.

»Det er jo ikke, fordi man ikke kan løse problemerne teknisk og politisk, men viljen er der ikke i København. Udgiftsfrit kunne man begrænse biltrafikken, og så kunne man gå langt hårdere ind i forhandlingerne med regeringen om kommunernes økonomi og forlange flere penge til miljøforbedringer,« siger hun.

Den forkerte vej

Samme synspunkt har både socialdemokratiets miljøordfører Hamid El Mousti og Lars Hutters fra Solidarisk Alternativ:

»Jeg kan ikke se, at det går fremad. Tværtimod. Og jeg er skuffet over København ikke er nået længere under en SF- borgmester. Der mangler handleplaner på mange områder, og det må vi tage fat på nu. Når vi ser på, hvor langt vi er nået, er det for lidt. Trafikken stiger voldsomt. Affaldsmængderne vokser eksplosivt og ustyrligt. Grundvandet er truet af pesticider, og målet om at reducere CO{-2} udslippet ser vi ikke ud til at nå,« siger Lars Hutters, der også peger på statens ansvar.

»København skal forlange de mange grønne afgifter udmøntet i en miljøpulje til løsning af problemerne,« siger han.

Hamid El Mousti (S) peger også ansvaret i den retning:

»Det er rædselsfuld læsning, men det kan ikke være København, der skal betale for fortidens synder. Københavnerne var først med industrialiseringen, der kom hele landet til gode, derfor skal vi ikke alene betale en regning på næsten 28 mia. kroner for oprensning af forurenet jord som ligger under hele hovedstaden,« siger han, men maner samtidig til besindelse:

»Sammenlignet med Istanbul og Athen har vi meget få problemer. Der er ingen grund til at gå i panik, men vi skal selvfølgelig foretage os noget snart. Hvad vi skal foreslå, diskuterer vi i det socialdemokratiske bagland på tirsdag,« siger Hamid El Mousti.

Globalt problem

Også fra konservativ side maner miljøtalsmanden Helle Sjelle til besindighed:

»Ved læsning kunne det se ud som om, København er ved at gå under. Der er problemer, men de bør kunne løses, uden det skal koste ekstra. Statusrapporten skal bruges til at lave konkrete handleplaner, men en del af problemerne er jo ikke Københavns alene. Selv om vi gør en god indsats for at begrænse CO{-2}, betyder det også noget, hvad andre byer gør. Det, der bekymrer mig mest, er drikkevandet, der kan være truet, og der bør vi sætte ekstra ind ved en omfordeling af ressourcer,« siger hun.

Miljø- og forsyningsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) er glad for rapporten:

»Det er et flot stykke arbejde, Miljøkontrollen har lavet. Nu har vi for første gang dokumenteret sort på hvidt, hvor store problemer, vi har. Og det er grundlaget for at kunne prioritere indsatsen og gøre noget ved problemerne,« siger han.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra øvrige medlemmer af udvalget.

linda.bang@jp.dkpeter.kronsted@jp.dk

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.