Nyt genoptræningscenter på vej

Fysisk handicappede og svært hjerneskadede københavnere får bedre mulighed for behandling og træning med nyt projekt til 18 mio. kr. på Lions Kollegiet. Det nye genoptræningscenter vil ikke koste Københavns Kommune en krone.

100 fysisk handicappede og svært hjerneskadede på Lions Kollegiet deles i dag om 48 kvadratmeter, når de får fysisk træning og fysioterapeutisk behandling.

Det nuværende træningsrum på den selvejende institution på Tuborgvej i Københavns Nordvestkvarter er fyldt med træningsbrikse, udstyr og gangbarre, så det kræver stor tålmodighed at gennemføre træningen, hvadenten det drejer sig om enkelte beboere eller større hold.

Men et nyt projekt til 18 mio. kr. skal rette op på pladsmanglen og samtidig gøre Lions Kollegiet til et egentlig videns- og behandlingscenter.

Nybygningen på den nuværende P-plads skal rumme et varmtvandsbassin på 50 kvadratmeter, trænings- og behandlingsrum på 250-300 kvadratmeter og en bowlingbane for svært handicappede, hvor brugerne med elektriske signaler kan styre afsendelsen af bowlingkugler uden brug af hænder. Desuden opføres et træningskøkken, hvor beboere optrænes til at klare sig i et køkken.

Ved hjælp af låneomlægninger, bidrag fra Lions organisationen på 2,6 mio. kr. og forventede indtægter fra eksterne brugere skal hele projektet hvile i sig selv samtidig med, at der skabes yderligere 10 daghjemspladser.

»Både nybygningen og driftsomkostningerne kommer ikke til at koste Københavns Kommune en krone i forhold til den nuværende drift. Brugerne vil ud over vores beboere overvejende være handicappede i Københavns Kommune og specialbørnehaverne. Det tekniske udstyr vil være så kraftigt, at bassinet kan benyttes fra kl. 7 til 24,« siger forstander Børge Grevsen, der er projektets idemand.

Stort behov

Han forklarer, at behovet er meget stort i København.

»Vi har fået mange tilbagemeldinger fra de 30 handicaporganisationer, som vi har spurgt. En forening havde 250 medlemmer, der ville bruge bassinet,« siger Børge Grevsen.

Lions Kollegiet blev bygget i 1972 som institution for spastikere, polio- og sclerose-ramte, men i dag optages pladserne kun af svært eller meget svært handicappede. Hertil kommer en ny gruppe med senhjerneskader efter trafik- og forgiftningsulykker samt hjerneblødninger, som tidligere ikke overlevede.

De senhjerneskadede udgør i dag to tredjedele, og de bor der mellem et og syv år alt efter, hvor hurtigt der kan skaffes særlige handicapboliger.

Familie- og arbejdsmarkedsborgmester Winnie Larsen-Jensen (S) er en varm tilhænger af projektet.

»Det skal først igennem de politiske udvalg, men projektet tenderer en meget generøs gave, så jeg forestiller mig ingen forhindringer. Når vi opretter bofællesskaber for fysisk handicappede, er det en forudsætning for udflytningen, at man gør institutionerne til videnscentre, der kan inspirere personalet på bofællesskaberne,« siger Winnie Larsen-Jensen.

Formanden for beboerrådet har muskelsvind og har boet på Lions Kollegiet siden 1992. Jacob Brincks, der er medlem af kollegiets bestyrelse, kalder projektet overvældende.

»Da Børge Grevsen fremlagde det første gang, tænkte vi, at det var en fis i en hornlygte. Men det her bliver et flagskib inden for vores område. Det vil være optimalt med både bassin og træningsrum,« siger Jacob Brincks, der glæder sig til at komme i vandet.

thomas.bjerg@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.