Sjældent slagsmål om børnene

I modsætning til i de andre nordiske lande kan en domstol i Danmark ikke tvinge forældre til fælles forældremyndighed over deres børn. Det har længe været en anstødssten for fædreorganisationer. Statsamt mener imidlertid, at praksis i de senere år er kommet fædrene til gode.

Hvert år behandler de danske statsamter cirka 25.000 separations- og skilsmissesager. I langt de fleste tilfælde er der tale om proforma-sagbehandlinger, fordi ægteparret indbyrdes er enigt om, hvordan bruddet skal forløbe. Men i cirka hvert tyvende tilfælde går det galt. Det sker især, når der er børn involveret i skilsmissen. Disse sager ender som retssager, hvor forældrene slås om deres børn.

Sådan som reglerne er i dag - de stammer fra 1986 - kan forældre kun have fælles forældremyndighed, hvis de er enige om det. Hvis blot en af forældrene nægter at gå med til denne løsning, så er en retssag uundgåelig.

Fædreorganisationer som Foreningen Far har længe krævet en ændring af loven, fordi de mener, at reglerne dermed favoriserer mødrene - især når der er tale om små børn. De så hellere, at domstolene kunne tvinge forældrene til at arbejde sammen om fælles forældremyndighed.

Ingen ændring på vej

Lone Hørup Knudsen er leder af det kontor i Københavns Statsamt, der behandler skilsmisse-sagerne i amtet. Hun mener, at der er sket ændringer i domstolenes praksis. Og det er kommet fædrene til gode.

»Det er en myte, når mange stadig påstår, at det er umuligt for manden at få forældremyndigheden over et barn. I mange tilfælde, hvor parterne er lige egnede forældre, får faderen myndigheden, fordi man ikke ser så meget på kønnet af forældrene, men mere på, om barnet kan blive ved med at bo det samme sted og gå i den samme skole,« siger hun.

Lone Hørup Knudsen fastslår, at det faktisk sker i hver fjerde domstolsafgørelse, at faderen får forældremyndigheden.

»Det er en stor kontrast til "gamle dage", hvor det var helt utænkeligt, at manden fik den,« siger hun.

Ifølge justitsministeriets lovafdeling er der i øjeblikket ikke noget i det nuværende lovprogram, der går i retning af en ændring af loven. Men i et svar til en far i Odense åbner justitsminister Frank Jensen (S) dog en lille flig af mulighed for, at der på et eller andet tidspunkt bliver taget regerings-initiativ til en ændring af loven.

Forbehold

Dog tager han en række forbehold, der mere end antyder, at initiativet ikke er lige på trapperne.

»Jeg kan oplyse, at spørgsmålet indgår i mine overvejelser, og jeg vil ikke afvise, at der på et eller andet tidspunkt vil blive taget initiativ til at foreslå indført en ordning med tvungen fælles forældremyndighed mod den ene forældres protest, men det forudsætter, at en række principielle spørgsmål er afklaret inden da,« skriver Frank Jensen.

peter.rosendal@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.