Stigende pres på rådgivning til fædre

Foreningen Far i København oplever et stigende antal henvendelser fra forældre, der føler sig i klemme i forbindelse med skilsmisser. Sidste år fik foreningen således 1000 flere henvendelser, end den kunne overkomme at tage sig af.

Cirka 3000 gange fik københavner-afdelingen i forældreorganisationen Foreningen Far i 1999 henvendelser om rådgivning i forbindelse med skilsmisser. Det var 1000 flere, end den private forening magtede at tage sig af, selv om foreningen sidste år udvidede sin rådgivningstjeneste væsentligt. Langt de fleste henvendelser kom fra mænd, og handlede om samvær med børnene.

Til trods for at de nyeste tal fra Civilretsdirektoratet viser, at skilsmissefædre har mere samvær med deres børn nu end tidligere, siger formanden for Foreningen Far i København Erling Fundal, at foreningen oplever et stigende behov for rådgivning. Og han er ikke i tvivl om, at de mange henvendelser viser, at flere og flere fædre føler sig i klemme i sager, der handler om forældremyndighed og samvær med børn efter skilsmisse og separation.

»Fædre oplever, at de er gode nok og ligeværdige med kvinderne, når de er i et ægteskab eller et parforhold. Men når det går i stykker, så skruer mange kvinder bissen på, fordi loven arbejder på deres side. Det kommer som et chok for mange mænd, som ikke ved, hvilket ben de skal stå på,« siger han.

Foreningen Far mener, at mange forældre kommer i klemme på grund af den nuværende forældremyndighedslov, som den mener i alt for høj grad favoriserer den ene part - som oftest kvinden. Loven siger nemlig, at retssystemet skal tildele forældremyndigheden til den ene forældre, hvis de ikke selv kan blive enige om fælles forældremyndighed.

»Vi oplever så tit, at moderen og faderen betragtes som lige egnede til at have forældremyndigheden. Alligevel ender det næsten altid med, at moderen får myndigheden. Det fremmer ikke ligefrem kvindernes interesse for at samarbejde om børnene,« siger Erling Fundal.

Advarsel mod lovændring

37-årige Mikael Mortensen er en af de fædre, der har henvendt sig for at få rådgivning. På tredje år kæmper han for retten til at være sammen med sine børn.

»Skilsmissesituationen var ny og uoverskuelig for mig. Jeg havde jo ingen erfaring i, hvordan jeg skulle forholde mig overfor mine børn, min ekskone og myndighederne. Jeg var truet af en stævning om forældremyndigheden, og havde fra en ven fået anbefalet foreningen,« siger han. Også Mikael Mortensen føler sig svigtet af det danske retssystem, som han langt fra føler lægger op til et samarbejde mellem parterneSociolog Mai Heide Ottosen, Socialforskningsinstituttet, advarer mod, at de danske domstole får lov til at tvinge forældrene til fælles forældremyndighed.

Hendes undersøgelser viser nemlig, at langt de fleste forældre godt selv kan finde ud af at samarbejde om en fælles forældremyndighed, og hun frygter, at en lovændring vil få flere skilsmissepar til at gå rettens vej.

»Man har forkerte forventninger, hvis man tror, at domstolene kan skabe retfærdighed ved ulykkelige skilsmisser,« siger hun.

Den nuværende lovgivning stammer fra 1996, og der er ingen aktuelle planer om at lave den om.

peter.rosendal@jp.dk

Side 4-5

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.