Malmö skærer ned på kulturen

Mens forberedelserne til indvielsen af Øresundsbroen er i fuld gang, er Malmös kulturbolag i færd med en sparerunde på 26 mio. svenske kr., der truer med at lamme det lokale kulturliv.

Efter en årrække med underskud på 2,5-3 mio. svenske kroner har Skånes Dansteater fået et ultimatum af politikerne.

Budgettet skal balancere senest fra udgangen af år 2000, og det skal blandt andet ske via en nedskæring på 5 mio. svenske kroner om året og en administrativ sammenlægning med Malmös Musikteater.

Det vækker uro på danseteatret, der, siden koreografen Lena Josefsson tiltrådte som chef i sommeren 1997, har haft stor succes, fordoblet publikumstallet og modtaget en række anerkendende priser.

»Vi har kun to produktioner om året. Dem kan vi ikke skære i, så der vil ryge fire-fem personer i vores administration,« siger vicedirektør Elisabeth Secher Svenstedt, Skånes Dansteater.

Vedtages det politiske oplæg, frygter hun, at Skånes Dansteater må sige farvel til Lena Josefsson.

»Det er en utrolig svær situationen, man har bragt os i,« siger Elisabeth Secher Svenstedt.

Kritisk tidspunkt

Skånes Dansteater blev etableret i 1995 i samarbejde mellem Malmö og Lund, men allerede året efter trak Lund sig ud.

Det efterlod et minus på seks mio. svenske kr. i budgettet, og en årlig ekstra bevilling på tre mio. svenske kr. fra staten har ikke været nok til at rette op på danseteatrets regnskaber.

Skånes Dansteater hører sammen med Malmö Musikteater, Malmö Dramatiske Teater og Malmö Symfoniorkester under Malmös kulturbolag, der i alt har skullet finde besparelser for 26 mio. svenske kroner.

»Vi mangler at finde de sidste 10 mio., og det kommer blandt andet til at ramme Skånes Dansteater. Men jeg mener ikke, at der er tale om voldsomme nedskæringer. Reelt er der tale om en nedskæring fra 27 til 22 mio. svenske kroner om året,« siger direktør Börje Svensson, Malmös kulturbolag.

Dårlig løsning

Sparerunden kommer dog på et kritisk tidspunkt, hvor Malmö med Øresundsforbindelsen for alvor har mulighed for at manifestere sig på regionens kulturelle landkort.

Fra at være en industriby udviklede Malmö sig i 1980'erne til en by med et blomstrende kulturliv, men i dag er det småt med optimismen.

Kulturcheferne flygter. Senest Philip Zandén fra Malmö Musikteater, der efterfølgende har aflyst en storstilet opsætning af operaen "Aida", der skulle have markeret indgangen til det nye årtusinde.

Musikteatret, der i en årrække har døjet med årlige underskud på 8-10 mio. svenske kr., rammes også af sparerunden.

»Tidligere har vi fået ekstra bevillinger - ellers var vi gået konkurs. Og nu, hvor vi står over for en spændende fremtid med Ørestadsregionen, skal vi spare 3,5-5 mio. svenske kr. om året. Der er lagt op til, at der ikke skal skæres ned på det kunstneriske personale, men man kan heller ikke skære ned på scenograferne eller administra-tionen. Vi er jo afhængige af hinanden. Det vil få nog- le konsekvenser. Hvilke ved jeg ikke,« siger konstitueret leder Carina Brorman.

Hun mener ikke, at planen om at lægge danseteatret ind under musiketeatrets administration er en lykkelig løsning.

»Der er tale om et moderne danseteater, der ikke bruger de samme ressourcer som os,« siger Carina Brorman.

»Problemet i Malmö er, at der altid har været store ambitioner, men det er aldrig lykkedes at få regionens og statens engagement. Musikteatret er ikke kun Malmö Kommunes ansvar, vi samarbejder f.eks. med Det Kgl. Teater i København,« siger hun.

Kulturmiljø lammet

I de svenske aviser skrives der ligefrem om "en lammelse af kulturlivet", frygt for københavnsk dominans i Ørestadsregionen og konspirations-teorier om, at pengestrømmen bevidst går til Stockholm, så hovedstaden kan bevare sin status frem for Malmö.

Så kritisk mener Börje Svensson dog ikke, at situationen i Malmö er.

»Vi håber at kunne opretholde Skånes Dans-teater. Teatret har haft stor betydning for regionen, men vi har brugt 12 mio. svenske kroner på det hvert år, og det har vi ikke råd til mere. Lederen har gjort et fint og stort arbejde, og vi håber, hun bliver. Men hendes krav er flere penge til teatret, og det kan vi ikke opfylde. Der er en risiko for, at hun går, men den er vi klar til at tage,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lena Josefsson, der for tiden er på turne med Skånes Dansteater i Tanzania, og Malmös socialdemokratiske borgmester Ilmar Reepalu.

asger.westh@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.