Skyttegravskrig om Københavns sjæl

Der er brug for ro og klarhed om bydelsforsøgene. Men partierne i Københavns Borgerrepræsentation er dybt splittede, her kort før den endelige beslutning om forsøgenes fremtid skal tages.

Det er en både saglig og relativ letlæselig rapport, som PLS Consult har udgivet om de københavnske bydelsforsøg. Alligevel er det næppe sandsynligt, at den vil ændre ret meget. Dertil er skyttegravene i debatten blevet for dybe - selv om der kun er få måneder til deadline for beslutningen om, hvorvidt bydelsforsøgene skal fortsættes eller ej.

Partierne i Københavns Borgerrepræsentation er i dag så splittede, at overborgmester Jens Kramer Mikkelsens vision om en "bred" aftale synes urealistisk.

En gennemgang af partierne afslører, at snart sagt alle tænkelige holdninger er repræsenteret. Lige fra "luk bydelsrådene" til "luk Københavns Rådhus".

Venstre afviser kompromis

Et udtryk for, hvor speget spillet er blevet, er Venstres holdning. Til trods for, at Venstre er et af de bærende partier bag bydelsordningen, afviser partiets leder Søren Pind nu et kompromis omkring bydelsrådene. Enten skal de blive selvstændige kommuner eller også ingenting, siger han.

Et andet udtryk for, at partierne synes fastlåste, er, at Enhedslisten har gjort det til en mærkesag, at arbejdet med at udforme lokalplaner bliver lagt ud i bydelene.

Og endelig er partierne CD, de konservative og Dansk Folkeparti fuldstændige ubøjelige i deres modstand mod bydelsforsøget. Utallige debatter i Borgerrepræsentationen i 1999 har fået politikere fra de tre partier til at kræve øjeblikkelig lukning af bydelsforsøgene.

Splittet Socialdemokrati

Og i midten af dette virvar af holdninger og bud står Socialdemokratiet - internt dybt splittet. I partiet genfindes næsten alle de øvrige partiers holdninger. Så selv om overborgmester Jens Kramer Mikkelsens insisteren på ikke at tage stilling kan forekomme vattet, så er den forståelig på baggrund af den skyttegravskrig om Københavns sjæl, som er i gang.

Noget andet er, at han sandsynligvis personligt stadig er voldsomt i tvivl om, hvilken model han vil anbefale.

Og skæbnen har villet, at der ikke kan tages stilling i denne sag uden om Socialdemokratiet, og Socialdemokratiet kan ikke tage stilling uden Kramer. Der ventes derfor på en melding fra overborgmesteren, som altså ikke kom i kølvandet på rapporten.

Set i bakspejlet er der egentlig ikke noget at sige til, at politikerne i dag strides så bittert om bydelsrådenes fremtid.

De fire bydelsforsøg blev sat i søen under stor politisk usikkerhed, og fra begyndelsen har de været oplagte skydeskiver for både pressen og politikere. Først det absurde politiske teater på Østerbro og siden de alvorlige økonomiske problemer i Kongens Enghave.

Problemer i Kgs. Enghave

Det sidste er måske nok det vigtigste, fordi det er den enkelt-sag, der definitivt har fået Venstre til at vende den nuværende ordning ryggen og kræve, at bydelsforsøgene skulle have selvstændig skatteudskrivning, så de ikke kunne komme rendende og bede storebror Københavns Kommune om flere penge.

PLS Consult peger da også på, at de økonomiske problemer i Kongens Enghave i høj grad har overskygget de positive tiltag i bydelen.

Det tragiske er, at alle erfaringer fra de fire bydelsforsøg peger på, at det er bedst, hvis storebror København opfører sig viljefast og roligt.

Det gælder ikke mindst i sagen om bydelenes økonomi, hvor Kongens Enghave har brugt mange kræfter på et ufrugtbar tovtrækkeri med kommunen, og partierne i Borgerrepræsentationen har været meget splittede i spørgsmålet om, hvordan den uartige lillesøster fra Sydhavnen skulle behandles.

Foreløbig er der altså intet, der tyder på, at politikerne kan leve op til det, som ifølge PLS er en betingelse for succes for kommende bydelsforsøg: Nemlig klarhed om rammerne og bred enighed.

På den anden side: Det er den største udfordring til politikerne i år, og de har et par måneder til at finde sammen i et bredt flertal. Sker det ikke, er der lagt op til flere års - underholdende - farce om bydelsforsøgenes skæbne.

peter.rosendal@jp.dk

niels.ditlev@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.