Annonce
København

Nordatlanten skal samles i ét hus

Den tidligere islandske præsident Vigdis Finnbogadottir har stillet sig i spidsen for en komité, der vil samle nordatlantens kultur, natur og historie i et fredet pakhus på Christianshavn.

Det begyndte for et par år siden med en vision, nemlig at skabe et nordatlantisk center på Grønlandske Handels Plads i den yderste ende af Strandgade på Christianshavn.

Nu har visionen fået tag over hovedet, idet staten (Finans- og Skatteministerierne) vederlagsfrit har stillet et gammelt fredet pakhus, opført 1767, til rådighed for et kommende nordatlantisk center.

Det skal samle de grønlandske, islandske og færøske repræsentationer, organisationer og foreninger i København under et fælles tag, gennem specialbutikker udstille og sælge nordatlantiske produkter, rumme gæsteboliger for forskere, være særudstillinger fra nordatlantiske og danske museer og arrangere konferencer og møder i tilslutning til en restaurant.

Måske vil også en lang række erhvervsvirksomheder her kunne få et udstillingsvindue til den øvrige verden. Pladsen emmer af dansk kolonihistorie, for gennem godt 200 år var den det travle centrum for samhandelen mellem Grønland, Island, Færøerne og Finmarken (Norge), og det sluttede først, da Kgl. Grønlandske Handel i 1980 flyttede de sidste aktiviteter til Ålborg. I nogle år stod de mange KGH-bygningerne tomme, men så flyttede Told & Skat og siden Dansk Polarcenter, Arktisk Institut og Institut for Eskimologi under Københavns Universitet ind i de gamle pakhus- og værkstedsbygninger, hvoraf mange er fredede.

Vigdis Finnbogadottir

Visionen om et center for nordatlantisk kultur, forskning og erhverv har mødt stor velvilje såvel i det nordatlantiske område som herhjemme.

En komité er dannet med Islands tidligere præsident Vigdis Finnbogadottir som formand og Folketingets direktør Ole Stig Andersen som næstformand, og målet er gennem det næste halve år at skaffe 40 mio. kr. fra fonde samt rejse en lignende sum fra myndigheder og andre kredse i de nordatlantiske lande. Man regner med, at renovering og indretning af det gamle pakhus vil koste omkring 80 mio. kr. Den danske stats andel er pakhuset, der repræsenterer 40 mio. kr.

Der er endnu ingen penge på bordet, men komiteen er optimistisk, for kontakten til de nordatlantiske landes regeringer er god, men meget afhænger af, om erhvervsvirksomheder vil flytte deres udstillingslokaler og kontorer ud til pakhuset på Grønlandske Handels Plads eller Den nordatlantiske Brygge, som det skal hedde.

Med en flot udsigt til havnefronten, en kommende Metrobane ved Christianshavns Torv og måske en vandbusforbindelse fra det over for liggende Nyhavn er området særdeles attraktivt.

»Interessen fra politikere, erhvervs,- universitets- og museumsfolk har været overvældende, og det har givet komiteen mod på at gå videre med planerne,« siger komiteens sekretær, ph.d. i zoologi og direktør i Dansk Polarcenter Morten Meldgaard.

En livlig handelsplads

Morten Meldgaard kom som dreng i 1960Õerne meget på Grønlandske Handels Plads og kan huske, hvordan området summede af liv, og hvordan den lidt ramme lugt af tørfisk slog ham i møde.

Lugten hænger stadig i det store pakhus og minder om fordums tider, da livlinen til de nordatlantiske besiddelser blev knyttet herfra. Det var også ham, der under Vigdis Finnbogadottirs besøg i Dansk Polarcenter fik hende tændt på ideen.

Forbindelse med historien

Selv om visionen nu har fået tag over hovedet, afhænger meget af, om pengene nu også vil strømme ind det næste halve år, så visionen også får indhold.

Vigdis Finnbogadottir, der som ung læste teatervidenskab på Københavns Universitet, har udtalt, at komiteen er nået så langt, at den er sikker på, at pengene kan skaffes.

»For os er Den Nordatlantiske Brygge i Københavns hjerte blevet en vision om en plads, hvor Norge, Island, Grønland, Færøerne og Danmark kan mødes om fortid, nutid og fremtid, og hvor forskning, undervisning, erhverv og kultur kan blive ingredienser i et levende miljø.«

Selv har hun mange minder om dette hjørne af Christianshavn.

»Romantisk som jeg er, løb det mig faktisk koldt ned ad ryggen ved gensynet med pladsen, for jeg følte, at jeg pludselig var i forbindelse med historien, de nordatlantiske landes fælles historie med Danmark. Fra den skal vi hente næring til at udvikle vor nordatlantiske region.«nyheder

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Havfrue-mord efterforskes stadig
I ni måneder har en omdiskuteret tv-fotograf været sigtet for groft hærværk mod Den lille Havfrue. Københavns Politis drabsafdeling, der stadig efterforsker sagen, ønsker ikke at forklare, hvorfor sagen trækker ud.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Med luksusliner gennem Norges vilde kystlandskaber
Krydstogter kan noget helt specielt, hvis man gerne vil opleve flere feriedestinationer på én gang. Men med Silver Spirit bliver den vanedannende gode mad og det meget høje serviceniveau også en del af oplevelsen. 
Se flere
Biler
Legendarisk Jeep kører ind i fremtiden
Jeep Wrangler har stort set ikke ændret sig siden slutningen af 1980’erne, men næste år kommer klassikeren i en ny udgave. Essen er stadig den gamle Jeep tilsat mere komfort og et design med glimt i øjet. 
Se flere
Spånplade: Hele Danmark arbejder for Kronospan
Når danskerne afleverer træ på den lokale genbrugsstation, arbejder de for Kronospan i Pindstrup, der fabrikerer spånplader til bl.a. køkkener, skriveborde og gulve. For når Kronospan fremstiller spånplader, er 75 procent af træet genbrugstræ, hvor rigtig meget af det stammer fra landets genbrugsstationer. Der er penge i genbrug – en omsætning på ca. 500 mio. kr. årligt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her