Annonce
København

Kunstnere vil lave kultur i Irma-tårn

11 aktive kunstnere foreslår, at Rødovre Kommune gør Irmas gamle kafferisteri til et kulturcenter for udøvende kunstnere og publikum. Prisen for projektet er godt fem mio. kr, og nu er det op til politikerne at tage imod kunstnernes udspil.Solstrålerne slikker langs siderne på det tårnhøje glasbeklædte kafferisteri, der knejser i det ellers flade Rødovre, og flyder igennem bygningens massive glaspartier.

Indtil 1996 ramte strålerne ristemaskinerne og kaffemøllerne, der var placeret på bygningens seks majestætiske etager.

Men da Irma samme år over-drog tårnet til Rødovre Kommune for det symbolske beløb på 100 kr., forsvandt indmaden fra den store kaffesilo.

Nu har 11 kunstnere, der beskæftiger sig med arkitektur, scenografi, skulptur, billedkunst, kultur- og billedformidling, lejet sig ind på de mange imponerende kvadratmeter. De vil omskabe kafferisteriet til et dynamisk kulturtårn, der dels skal fungere som kunstnernes værksteder og dels som kulturhus for borgere.

Fronten af glassiloen er konstrueret helt åben. Og da arkitekt Bent Mackeprangs bygning blev opført i 1968, blev der ikke sparet på råmaterialerne.

Bygningens seks etager har alle fem meter til loftet og lyse marmorgulve. Kombineret med glas fra gulv til loft giver det nogle ekstremt lyse arbejdslokaler, og som et ekstra plus er der panoramaudsigt ind over København. Fra femte etage kan man skimte Øresund.

Vækstmiljø i Rødovre

Scenograf Thomas Kolding flyttede for tre måneder siden fra et lille lokale på 11 kvadratmeter i St. Kongensgade til kaffetårnet.

»Jeg fatter ikke, at folk gider bo så trangt i centrum af København, når de kan få så store og lyse lokaler til samme pris,« siger Thomas Kolding, der lige har været i New York. Her opdagede han, hvor meget lokalerne i Kaffetårnet minder om pakhusene i USAÕs største by.

Sammen med de øvrige ti kunstnere i kaffetårnet har han de seneste tre måneder udarbejdet kunstnernes vision for husets fremtid. En plan der går under navnet Irma+.

Målet er at udvikle et professionelt og dynamisk miljø med arbejdspladser for cirka 15 kunstnere. Samtidig skal der indrettes gæsteatelierer og gæsteværelser til en håndfuld personer, der inviteres til at undervise eller optræde i kortere perioder. I kælderen skal indrettes et teaterrum, der også kan anvendes til filmforevisninger og som auditorium.

»Gennem udstillinger, performances og udveksling mellem stedets faste brugere og de inviterede personer håber vi at kunne skabe et enestående kunstnerisk vækstmiljø,« siger arkitekt Henrik Valeur.

Lejes et år ad gangen

Kunstnerne i kaffetårnet kan kun tegne lejemål for ét år ad gangen. Og ideen om at skabe et forslag til anvendelse af bygningen var oprindeligt af defensiv karakter. Forstået på den måde, at kunstnerne frygtede at blive sat på gaden, hvis Rødovre Kommune i stedet valgte at bruge de mange kvadratmeter til erhvervslejemål eller simpelt hen rive bygningen ned.

Men i løbet af processen blev gruppen af kunstnere klar over, at deres vision var mere offensiv end defensiv.

Arbejdet med forslaget igennem de seneste tre måneder har været et symbol på selve visionens mål. Altså hvordan de enkelte kunstnere har kunnet suge inspiration fra hinandens arbejde og på den måde komme videre.

Små arbejdsøer

I kaffetårnet arbejder de forskellige kunstretninger på små arbejdsøer i de åbne rum.

Det giver også mulighed for at blande sig i hinandens arbejde i stedet for at arbejde alene i små atelierer i midtbyen.

Bliver kunstnernes vision til virkelighed, står Kaffetårnet til en alvorlig ansigtsløftning.

For at vise, at der sker et skifte i bygningens historie, vil kunstnerne have tilføjet et + til bygningens Irma-logo, som skal forblive på toppen af bygningen. Samtidig skal de lukkede facader males sorte.

Den dyreste del af projektet er en udvendig vareelevator i glas-konstruktion på selve glasfacaden. Prisen ligger omkring tre mio. kr.

I kælderrummene skal indrettes scenegulv og 40-50 tilskuerpladser samt café og garderobe. Selve scenen skabes i skakten, der tidligere rummede kaffesiloer. Med over 20 meter til loftet giver det et specielt rum.

Politikere skal overbevises

Lørdag aften opførte performancegruppen Cantabile 2 teaterforestillingen "Davids rødhårede død" på en midlertidigt indrettet scene i Kaffetårnets kælder. Forestillingen, der er instrueret af Thomas Kolding fra Kaffetårnet, skal give interesserede en smagsprøve på deres vision for kaffetårnet.

Prisen for projektet er godt fem mio. kr. - et beløb som initiativtagerne dels vil hente fra fonde og dels fra kommunen. Målet er derfor at overbevise kommunalbestyrelsen om visionens holdbarhed.

Onsdag var byrødderne inviteret til præsentation af projektet. Men med et fremmøde på blot én politiker var det svært for gruppen bag projektet at overbevise politikerne.

Projektet udstilles på Rødovre Bibliotek fra i dag og til 4. juni.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Jeg har en hængekøje i min have
Fra indisk filologi over jura til konge over genbrugsmusikken. Det startede med et interimistisk udsalg af egen pladesamling i en forbutik. I dag omfatter hans imperium seks Accord-butikker i København.
Budtjeneste leverer kokain per SMS
De hvide bude er på gaden igen med kokain leveret direkte til gadedøren. Lederen af narkopolitiet i København vurderer, at budtjenester med ulovlige stoffer som speciale er et marked, som vil blive ved med at ekspandere.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her