Annonce
København

Københavns Universitet kunne godt bruge flere lig

Mere end hver 10. dansker tilkendegiver, at de påtænker at donere deres krop til videnskaben.

I øjeblikket donerer cirka to procent deres legeme, men tre procent ville kunne dække behovet, lyder det fra professor på Panum Instituttet. Billedet stammer fra Retsmedicinsk Institut på Syddansk Universitet. Foto: Joachim Adrian

Panum Instituttet på Københavns Universitet modtager årligt omkring 250 legemer fra personer, som har valgt at donere deres krop til videnskaben.

Og selvom det er en tilslutning, som ifølge professor Jørgen Tranum-Jensen skaber misundelse i mange europæiske lande, kunne instituttet godt bruge nogle flere, skriver Søndagsavisen.

»Det er en stor gave for os alle, når folk beslutter sig for at give deres afsjælede legeme til forskning og undervisning. I øjeblikket donerer cirka to procent deres legeme, og tre procent ville kunne dække behovet,« siger professoren til Søndagsavisen.

Der er særligt én årsag til, at flere donerer sin døde krop til forskning

Donationerne bruges bl.a. til, at de lægestuderende kan blive fortrolige med den menneskelige anatomi, ligesom kirurger kan øve sig i indgreb, de ikke har udført før.

I dag kan man enten testamentere sin krop til Syddansk Universitet i Odense, Aarhus Universitet eller Københavns Universitet.

Mangel på afdøde forringer lægeuddannelse

Ifølge en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, tilkendegiver 12 procent af danskerne, at de påtænker at donere deres krop til videnskaben.

De donerede legemer, der bliver leveret til Panum Instituttet, er i instituttets varetægt i to år, hvorefter de udleveres til de pårørende.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Fængselskammerat ser tilbage: Vi kan stadig lære af Nelson Mandela

Mac Maharaj var i 12 år en af Nelson Mandelas nærmeste kammerater på fængselsøen Robben Island. 100 år efter landsfaderens fødsel reflekterer den nu 83-årige Maharaj over Mandelas lederskab, et kvart århundrede med store politiske fejl i Sydafrika, og hvad Europa og USA kan lære af manden, der blev et internationalt symbol på fred og forsoning.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her