København

Kabalen er gået op: Her er Københavns nye borgmestre

Venstre har fået sin drømmepost, lyder det fra partiets spidskandidat.

Foto: Stine Tisvilde

En lille uge efter demokratiets festdag er det faldet på plads, hvem københavnerne fremover skal titulere som borgmestre.

Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard bliver beskæftigelses- og integrationborgmester og samtidig den eneste borgerlige borgmester i Københavns Kommune. Det oplyser hun til Jyllands-Posten mandag eftermiddag. 

Sådan blev posterne fordelt
  • Socialdemokratiet fik overborgmesterposten
  • Enhedslisten valgte post nummer to
  • Socialdemokratiet valgte post nummer tre
  • Alternativet valgte post nummer fire
  • Venstre valgte post nummer fem
  • Radikale Venstre valgte post nummer seks
  • SF valgte post nummer syv
»For mig er beskæftigelses- og integrations-området en drømmepost. Opgaven er at sikre, at alle københavnere, der kan tage et arbejde, kommer i arbejde - især nu, hvor vi befinder os i et økonomisk opsving. Ligesom vi skal have flere af vores etniske medborgere i job - da det er den bedste måde at sikre en bedre integration på,« skriver hun i en kommentar.

Borgmesterkamp afblæses: Radikal spidskandidat får opbakning

Samtidig har den radikale spidskandidat ved kommunalvalget, Mia Nyegaard, på sin hjemmeside skrevet, at hun har valgt posten som socialborgmester.

»Jeg er glad for nu at kunne melde ud, at jeg skal være Københavns socialborgmester i de kommende fire år. Det er en post, jeg glæder mig til at komme i gang med, for det betyder, at jeg kan være med til at gøre en forskel for byens allermest udsatte borgere,« lyder det fra Mia Nyegaard.

De radikale sad tidligere på netop beskæftigelses- og integrationsposten, som før lå under Anna Mee Allerslev, der trak sig som borgmester under valgkampen. Mia Nyegaard har personligt en forhåndsindsigt i socialområdet gennem sit frivillige arbejde og sin tjans som socialordfører, siger hun, der vurderer, at hun står over for »en svær opgave«.

Alternativet afviser kritik for valg af borgmesterpost

»Dog jeg lover at gøre mit bedste for at løfte hele området, så flere får det bedre og får den hjælp, de har behov for,« skriver Nyegaard, der ved tirsdagens kommunalvalg fik 3.844 personlige stemmer ved valget og dermed blev partiets topscorer.

Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten var andenvælger og besluttede allerede på valgnatten at beholde posten som teknik- og miljøborgmester, som Morten Kabell (Ø) har haft siden 2013.

Socialdemokratiets Jesper Christensen har valgt børne- og ungdomsborgmesterstolen, som før havde Venstres Pia Allerslev ved roret.

Fra højre: Mia Nyegaard (R), Cecilia Lonning-Skovgaard (V), Frank Jensen (S), Ninna Hedeager Olsen (EL) og Sisse Marie Welling (SF). Foto: Jacob Ehrbahn

Alternativets Niko Grünfeld, der var nummer fire til at pege på en favoritpost, skal være kulturborgmester, som indtil valget var Dansk Folkepartis eneste borgmesterpost. Valget har givet anledning til kritik fra partiets bagland og fra vælgere, der mente, at Alternativet burde kaste sig over en tungere post - såsom beskæftigelsesområdet. Enhedslisten har tilsvarende fået kritik for ikke at gå efter denne post.

Grünfeld har imidlertid afvist kritikken. Han har ifølge Ritzau sagt, at posten som kultur- og fritidsborgmester »griber ind i alle områder - som for eksempel børn, unge, integration, demokrati, iværksætteri og så videre«.

Tilbage står borgmesterpladsen, som ikke var de øvrige partiers førstevalg. Det er sundheds- og omsorgsområdet, som tilfalder SF's Sisse Marie Welling. Borgmesterposten har hidtil tilhørt partifællen Ninna Thomsen.

Overborgmesteren hedder præcis som før valget Frank Jensen og kommer fra Socialdemokratiet.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her