Annonce
Indland

Hash får unge til at falde fra uddannelser

Frafald: Elevers hashforbrug er blevet et problem på landets ungdomsuddannelser, lyder det fra både eksperter og skolerne selv.

Ifølge en rapport fra Center fra Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet er problemet med hash størst på erhvervsuddannelserne. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn

Hash-hunde og misbrugskonsulenter er rykket ind på landets ungdomsuddannelser. Det sker i erkendelse af, at elevernes forbrug af hash er blevet en væsentlig årsag til frafald.

Ifølge en rapport fra Center fra Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet er problemet størst på erhvervsuddannelser, hvor ca. 10 pct. af eleverne har et regelmæssigt forbrug af hash.

»Vi kan ikke kigge væk og benægte, at hash i dag er en del af nogle elevers hverdag. Det er blandt visse grupper af unge mere legitimt at ryge hash end tidligere. Vi har klare regler, vi gør eleverne opmærksomme på, de må vælge mellem hashen eller skolen,« siger Ulrik Bak Nielsen, der er udviklingschef på Københavns Tekniske Skole.

Hvert andet frafald

Ungdomsforsker Birgitte Simonsen har undersøgt brugen af hash på ungdomsuddannelser. Hendes konklusion er, at hash er en del af forklaringen på ca. hver andet frafald på uddannelserne, og at 5-10 pct. af alle elever ryger hash i et omfang, så det påvirker deres skolegang.

»Hash er et overset problem på ungdomsuddannelserne. Det bliver ikke taget alvorligt nok i dag. Men faktum er, at hash gør det meget svært at gå i skole. Du kan ikke komme op om morgenen, du kan ikke koncentrere dig, og du kan ikke huske, hvad du har lært,« siger hun.

Hash er også en del af hverdagen på VUC, hvor socialrådgiverere bl.a taler med elever om misbrug.

 

Også formanden for gymnasierektorerne, Anne-Birgitte Rasmussen, genkender udviklingen.

Elevcoach ansat

Hun fortæller, at en række skoler har ansat en elevcoach, der skal tage sig af elever med sociale problemer og et evt. hashmisbrug.

»Vi er blevet mere opmærksomme på hashforbrug, og jeg er overbevist om, at hash fører til frafald,« siger rektorformanden, som vurderer, at der kan sidde en eller to elever i hver klasse, der har et hashmisbrug.

Morten Ryom, formand for Erhvervsskolernes Elev-Organisation, mener ikke, det er en god løsning at smide elever med et misbrug ud af deres uddannelse.

»De skal i stedet have hjælp til at komme ud af det skidt. Og intet er bedre, end at de ender med en uddannelse og et fast job.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her