Ejere af akvariefisk tvinges til at overtræde dyrevelfærdsloven

Hvis familiens akvariefisk bliver syg, kan det være svært at leve op til dyrevelfærdsloven.

Artiklens øverste billede
Hvis en enkelt fisk bliver syg, risikerer man, at den smitter hele bestanden

Da EU ville forbyde lakridspiben og kanelsneglen, kom hele Danmark på barrikaderne, og debatten gik amok. De danske akvariefisk er i stilhed blevet ramt af konsekvenserne af et EU-direktiv, som har langt mere alvorlige konsekvenser for dem og deres ejere.

I 2003 vedtog EU et direktiv, der sidestillede akvariefisk med andre kæledyr. Herefter skulle fiskemedicin godkendes på samme vis som medicin til f.eks. katte og hunde skal. Siden 2003 er der dog ikke blevet godkendt et eneste præparat til behandlingen af akvariefisk.

Direktivet blev suppleret med en særlov, som gav medlemslandene mulighed for at tillade salget af medicin. En særlov, som mange EU-lande har indført, blandt andet vores naboer i Sverige og Tyskland. Men den danske regering valgte ikke at indføre særloven.

Konsekvensen er, at de danske akvariefisk-ejere ikke kan få medicin til deres fisk, hvis de bliver ramt af sygdom. Og da et akvarie er et lukket miljø, kan fiskene hurtigt smitte hinanden, og så risikerer man, at hele bestanden dør eller må aflives. En trist, men også bekostelig affære hvis man har en større bestand.

Danmark er for lille

Tonny Brandt Andersen er tidligere indehaver af Danmarks største online fiskehandel, Akvariewest, og han er ikke i tvivl om, hvorfor man ikke har vedtaget særloven i Danmark.

"Det er tænkt som en pengemaskine, hvor staten kunne score nogle nemme penge," siger han og fortsætter.

“Dyrehandlerne må godt sælge medicinen, hvis de bliver godkendt som forhandler af lægemiddel, og ligeledes skal producenterne af medicinen have en godkendelse for, at de må komme ind på det danske marked. Disse godkendelser koster penge for firmaerne, og Danmark er så lille et marked, at det ikke kan svare sig at betale for denne godkendelse,” siger han.

Dyrlæge hos Sundhedsstyrelsen Niels Christian Kyvsgaard oplyser til Jyllands-Posten, at man ikke har modtaget henvendelser fra producenter af akvariefisk-medicin, som ønsker at komme ind på det danske marked. Han mener også, at det skyldes, at det ikke kan betale sig for firmaerne at søge godkendelse til så lille et marked.

Dyrenes Beskyttelse: Det er problematisk

Hos Dyrenes Beskyttelse kender man godt til problematikken. De mener, at forbuddet sætter de danske akvarierejere i en skidt situation.

“Det er problematisk, når man kan anskaffe sig nogle dyr på lovlig vis, som man så ikke må behandle med medicin. Det kommer på kant med dyrevelfærdsloven paragraf 1, hvor der står, at du skal behandle dyr forsvarligt og beskytte dem bedst muligt imod smerte, lidelse og angst. Det kan være svært at opfylde som akvarierejer, hvis du ikke kan skaffe medicin til dine fisk på lovlig vis,” siger projektleder for familiedyr hos Dyrenes Beskyttelse, Jens Jokumsen.

Han kan godt forstå, at nogle akvarierejere bestiller deres medicin i udlandet, men understreger at det bør være lovligt at købe medicin til sine akvariefisk i Danmark.

Det forventes, at EU kommissionen fremlægger et udkast til en ny lovgivning omkring lægemidler målrettet dyr engang i september. Det nuværende direktiv er fra 2001.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.