Fra Steiner til stjernerne

40 år fredag: Saftige skandaler og stærke succeser har præget hippiebarnet Rasmus Kofoeds liv.

Artiklens øverste billede
Som den eneste har Rasmus Kofoed vundet både bronze, sølv og guld til kokkenes uofficielle verdensmesterskab. Foto: Jens Dresling/Polfoto

At spise på Geranium, restauranten, der er højt placeret i et af Parkens tårne, er en tur i teatret. Intet mindre. Retter fyger ind med en præcision og i et tempo, der ganske enkelt er overvældende, og man kunne sagtens forestille sig, at hvis den tredje Michelinstjerne en dag falder et sted i København, så bliver det her.

Foreløbig har man en verdensmester i spidsen.

Navnet er Rasmus Kofoed og han har præsteret det enestående at vinde både bronze, sølv og guld i det, man kalder kokkenes uofficielle verdensmesterskab, Bocuse d’Or.

Grød og økologi

Selv er han vokset op med grød. Han havde, siger han, landets fattigste mor, og så gik han på Rudolf Steiner-skolen, først i Kvistgård, senere Vordingborg, hvor han var den mindste, og der skulle kæmpes for det hele.

Hans baggrund er således en kombination af hippieliv og en daglig strid for at begå sig, og han tillægger gerne selv netop denne cocktail betydning, når han skal forklare sin succes – det bør her tilføjes, at Bocuse d’Or ikke er en konkurrence, man vinder ved at være naturens muntre søn, den kræver benhård træning i hundredvis af timer.

Læretid

Af papfar Ole, biolog og lærer, lærte Rasmus naturen at kende, og da Ole rejste, insisterede moderen på det økologiske – og på, at Rasmus skulle hjælpe til, så han var kun 13 år, da han første gang lavede sit helt eget måltid, og fik tanken om at blive kok.

Det blev den langhårede Rasmus så. På kokkeskolen i Nykøbing Falster spåede de andre ham en fremtid som kok på Christiania, men han kom i lære på Copenhagen Corner, sådan cirka det modsatte af Christiania, og han elskede ikke den industrielle produktion i et køkken uden årstider.

Senere kom han til d’Angleterre, som passede bedre til ambitionen; og da han var udlært, rejste han, som det er almindeligt, verden rundt, bl.a. til tostjernede Scholteshof i Belgien, hvor han stod for salade aromatique og lærte at arbejde med urter på en helt ny måde.

Tilbage i København arbejdede Kofoed på en lang række markante restauranter, bl.a. den nu hedengangne, men dengang hippe ”Tyvenkokkenhanskoneoghendeselsker”, hvor han bl.a. arbejdede sammen med sin nuværende partner Søren Ledet.

Et par saftige skandaler er det også blevet til.

Først var der l’affaire stjerneskud;, Kofoed nægtede at sætte den på kortet som kok på Hotel d’Angleterre efter nogle bragende sammenstød med ejer Remmen, der gav genlyd i hele byen. Og så var der Bocuse d’Or konkurrencen i Lyon, hvor den franske verdensmester blev taget i at snyde – og hvor klagen blev afvist, fordi den skulle være faldet en time efter afslutningen og på fransk!

Da troede Kofoed selv, han var færdig med at lege med i den leg, men han fik blod på tanden igen, og i dag kan gæsterne på Geranium komme med ud i køkkenet og se de tre statuetter, det tungtvejende bevis på hans dygtighed, og i øvrigt det eneste tunge indslag i menuen, for resten er lethed og elegance – hver gang.

Rasmus Kofoed, kok, restauratør, Frederiksberg.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.