Når hovedet bliver en pine
Aktuelt portræt: Migræne bliver Messoud Ashinas hovedpine i fremtiden. Den 48-årige aserbajdsjaner er ny professor i neurologi ved Københavns Universitet.
Hvordan begynder et migræneanfald? Og hvordan kan behandlingen heraf blive bedre? Disse blandt andre spørgsmål får Messoud Ashina lov at bryde sit hoved med i fremtiden som ny professor i neurologi ved Københavns Universitet.
Siden 1995 har han været involveret i hovedpineforskningen på Glostrup Hospital. De seneste syv år har han desuden arbejdet som klinisk lektor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, hvor han også har etableret sig som uafhængig forskningsleder.
I jagten på kimen til migræne vil Messoud Ashina hovedsageligt kigge nærmere på de komplekse fysiologiske ændringer i hjernens blodkar, der udgør neurovaskulære sygdomme, ligesom han også vil lede efter migrænespecifikke biomarkører.
»Som det er i dag, bliver diagnosen migræne stillet på baggrund af interviews med patienterne. Vi prøver at finde migrænespecifikke biomarkører, altså fingeraftryk der er specifikke for migræne. Det ville gøre os i stand til bedre at forstå mekanismerne, der sætter migræne i gang og ultimativt til at finde en bedre behandling for migræne«, forklarer Messoud Ashina.
Ikke alene selve forskningens objekt, men også forskningsmetoden skal den nye professor kigge nærmere på. Udvikling af metoderne til at studere de grundlæggende mekanismer i hjernens blodkar hos både raske mennesker og patienter med migræne, blodpropper i hjernen og epilepsi bliver derfor også en vigtig del af hans arbejde.