Danmarks skarpeste satiriker
60 år på mandag: Carl-Erik Sørensens navn er garanten for en god revytekst. Og det har det været i mere end 30 år.
Han er adskillige generationers bedste revytekstforfatter, så er det sagt. Står der Carl-Erik Sørensen under teksten, ved man, at det er godt, og mange gange endda fuldkommen suverænt. Det må være en vidunderlig følelse at vide, at man er så god – samtidig skaber det et enormt pres på manden, at vores forventninger altid er skyhøje.
Carl-Erik Sørensen har da også haft perioder, hvor presset blokerede for kreativiteten, sidste gang for et par somre siden – og det kunne med det samme mærkes på den samlede vurdering af landets revyer. De var bare ikke lige så gode som de plejede.
Hvad er det så, han kan? Ja, han kan få øje på tidens emner og kondensere dem i revyens form, så det både gør ondt og er morsomt. Han kan rime fuldkommen gudsbenådet – i en sangtekst af Carl-Erik Sørensen er det meget sjældent, at man kan regne rimet ud på forhånd – og så kan han kunsten at være bredt satirisk og aldrig partipolitisk. Han spidder lige gerne højre som venstre, og han formår som oftest at se tingene fra en ny side, så alle, både tilhængere og modstandere af den person eller det fænomen, der satiriseres over, kan grine med og føle sig ramt.
Og så kan han destillere, så et givet fænomen står lysende klart. Som da han for snart mange år siden lod Ulf Pilgaard maskeret som Poul Nyrup afsige følgende dom:
»Den danske arbejderbevægelse har to store problemer. Der er ingen arbejdere og der er ingen bevægelse!«
Så kunne det vist ikke siges enklere, skarpere og vittigere. Eller da Lisbet Dahl fornummet som Lars Løkke sidste sommer dansede pardans med Ditte Hansen som Helle Thorning, og Løkke mumlede undervejs i dansen:
»Jeg begriber ikke, at hun kan blive ved at være så tynd. Med alle de kameler hun har slugt!«
Debuterede med musical
Carl-Erik Sørensen debuterede som elev på Virum Statsskole med intet mindre end en musical. Det var i 1972. Efter endt studentereksamen læste han cand. scient. i matematik og fysik på universitetet, sideløbende med, at han skrev tekster til Studenterrevyen.
Han arbejdede da også som gymnasielærer i de første år efter sin eksamen, men fra 1985 er det blevet til fuld tid som tekstforfatter. Det har danske revyer nydt mere end godt af i mere end 30 år. Og Carl-Erik Sørensen såmænd også. Ud over solide honorarer – en stærk revytekst er guld værd, især i Cirkusrevyen, som er dem, der betaler bedst – er han blevet prist adskillige gange som Årets tekstforfatter, lige som han oftest har en stor andel i en revys kåring som Årets bedste.
Når han ikke skriver revytekster, boltrer han sig i andre satiriske genrer. Han er ophavsmanden til ”Jul i den gamle trædemølle” med Flemming og Berit, han har skrevet tekster til Søs og Kirsten, Tommy Kenter, Eddie Skoller med mange flere.
Og for flere årtier siden skrev han for resten et ridderspil til alle fem Lancier-ture. Lige til at opføre ved festlige lejligheder – der er kun et problem. Publikum griner nemlig så meget, at det kan være svært at høre alle de vanvittige rim.